Een teken van leven van John Guidetti

Reacties

De zesde speelronde van de Primera División begint vrijdagavond. VI-redacteur Reon Boeringa blikt vooruit.

Een teken van leven van John Guidetti

Negentien jaar was John Guidetti pas op 11 september 2011, toen hij als invaller zijn debuut maakte voor Feyenoord tijdens het uitduel met NAC Breda. Toen arbiter Jack van Hulten de Rotterdammers even later een penalty toekende, twijfelde Guidetti geen moment. Zelfverzekerd claimde hij de penalty. Vanwege de vanzelfsprekendheid waarmee hij dat deed, dacht er niemand aan te protesteren. Guidetti schoot de bal vervolgens geroutineerd achter Jelle ten Rouwelaar. Daarmee was de toon gezet voor een huurperiode uit duizenden. Een Zweedse tiener als kapitein van een Rotterdams schip.

Guidetti maakte in Rotterdam niet alleen indruk als voetballer, maar ook als mens. Als leider en motivator speelde hij een hoofdrol in het bereiken van de tweede plaats, een seizoen na een van de grootste rampjaren uit de clubgeschiedenis. Dat Guidetti zijn geweldige prestaties bij Feyenoord zou gebruiken als springplank voor een mooie transfer of een plek in de selectie van Manchester City, daar was iedereen van overtuigd. Een slepende zenuwontsteking wierp hem echter mijlenver terug. Alle winst die in een jaar bij Feyenoord was geboekt, werd door een mysterieuze infectie in één klap weggevaagd. Uiteindelijk mocht Guidetti van geluk spreken dat hij kon blijven voetballen.

Het seizoen 2012/13 is door die infectie een zwart gat op zijn cv. Pas vanaf de jaargang 2013/14 mocht Guidetti zich weer voetballer noemen, maar een huurperiode bij Stoke City draaide uit op een mislukking. Zoals ook een uitleenbeurt aan Celtic afgelopen seizoen, op een goede start na, niet opleverde wat Guidetti gehoopt had.

Celta de Vigo besloot desondanks de gok te wagen bij Guidetti. Met Eduardo Berizzo, een Marcelo Bielsa-adept, heeft de spits in Galicië een trainer die hem op het lijf geschreven lijkt. Want als het pressingvoetbal dat Berizzo van zijn leermeester gekopiëerd heeft goed wordt uitgevoerd, zijn de aanvallers nooit ver van het vijandelijke doel verwijderd. Daar weet Barcelona inmiddels alles van.

Guidetti gaf de Catalanen woensdag hoogstpersoonlijk de nekslag. Hij maakte een keiharde voorzet van Hugo Mallo dood met links, waarna hij de bal met rechts in één beweging in het doel pegelde: 4-1. Na zijn doelpunt rende Guidetti weg zoals hij dat in Rotterdam-Zuid zovaak deed. Zelfverzekerd, lichtjes voorovergebogen en met de armen gespreid (bovenste foto).

Zaterdag verdedigt Celta zijn (gedeelde) koppositie op bezoek bij Eibar. Met Iago Aspas, Nolito, Daniel Wass en Guidetti heeft Celta voorin ruime keuze. Het woord is aan Berizzo. Guidetti heeft in ieder geval gedaan wat hij moest doen: scoren. Zijn doelpunt tegen Barcelona was een teken van leven van een voetballer die lang gegijzeld werd door zijn eigen lichaam.

Programma
Valencia 25-09
20:30
Granada
Barcelona 26-09
16:00
Las Palmas
Real Madrid 26-09
18:15
Málaga
Sevilla 26-09
20:30
Rayo Vallecano
Villarreal 26-09
20:30
Atlético Madrid
Eibar 26-09
22:05
Celta de Vigo
Sporting Gijón 27-09
12:00
Real Betis Sevilla
Deportivo La Coruña 27-09
16:00
Espanyol
Getafe 27-09
18:15
Levante
Real Sociedad 27-09
20:30
Athletic de Bilbao
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.