Een helft voetballes is niet voldoende voor Manchester City in Leipzig

Manchester City is er niet in geslaagd om te winnen bij RB Leipzig. De ploeg van Pep Guardiola was voor rust heer en meester, maar kwam toen niet verder dan een doelpunt van Riyad Mahrez. In de tweede helft bood Leipzig meer tegenstand en kopte Josko Gvardiol de 1-1 tegen de touwen.

RB Leipzig
RB Leipzig
1 - 1
Manchester City

Voor City werd het een wedstrijd met twee gezichten. De Engelsen moesten het in de Red Bull Arena zien te redden zonder de zieke Kevin De Bruyne en hadden de Belgische sterspeler in de eerste helft ook helemaal niet nodig om Leipzig van het kastje naar de muur te sturen. De spelers van de thuisploeg liepen eigenlijk continu achter de bal aan en hadden werkelijk niets te vertellen. Pas in de blessuretijd van de eerste helft moest Ederson voor het eerst een redding verrichten.

Aan de overkant had Janis Blaswich, ex-Heracles, het overigens niet heel veel drukker. City was wel sterker, maar creëerde niet bijster veel kansen. Erling Haaland werd scherp bewaakt door de Leipzig-defensie en kwam nauwelijks in het stuk voor. Na balverlies van Xaver Schlager vond City na een klein halfuur toch de openingstreffer: Ilkay Gündogan verlengde een pass van Jack Grealish tot bij Riyad Mahrez, die het twintigste Champions League-doelpunt uit zijn carrière maakte.

Marco Rose, coach van Leipzig, wist halverwege dat er iets moest veranderen bij zijn ploeg. Benjamin Henrichs werd binnen de lijnen gebracht en hij kreeg niet lang na zijn entree een enorme kans op de gelijkmaker. Eerst kopte Henrichs al net over en vervolgens kwam hij oog in oog met Ederson te staan. De invaller had de hoek voor het uitzoeken, maar zijn schot ging naast de voor hem verkeerde kant van de paal. André Silva kreeg het even later ook niet voor elkaar om te scoren.

Leipzig zat na rust een stuk beter in de wedstrijd dan in het eerste bedrijf. Uiteraard bleef het uitkijken voor de Duitsers: na ruim een uur liet Haaland zich zowaar eens zien, maar zijn schot ging voorlangs. Dat was een misser met vervelende gevolgen voor City, waar Nathan Aké een basisplaats had, want twintig minuten voor tijd kopte Gvardiol uit een hoekschop de gelijkmaker binnen. Ederson zag er daarbij overigens niet goed uit.

In het restant van het duel wilden beide ploegen vooral niet verliezen. City dacht nog recht te hebben op een strafschop, na een handsbal van Henrichs in zijn eigen zestienmeter, maar Serdar Gözübüyük en het Nederlandse VAR-team wilden daar niet aan. Daardoor gingen Leipzig en City in evenwicht uit elkaar. De return is op 14 maart.