'Éder symbool van Portugal: lelijk eendje wordt mooie zwaan'

Reacties

Het winnen van het EK heeft Fernando Santos geïnspireerd tot een fraaie vergelijking. De Portugese bondscoach meende na afloop van de zege op Frankrijk dat matchwinner Éder symbool stond voor het toernooi van de Portugezen.

'Éder symbool van Portugal: lelijk eendje wordt mooie zwaan'

De fysiek sterke spits van Lille staat niet bekend om zijn fluwelen techniek en werd ook door Santos gebracht vanwege zijn fysieke kracht. In de verlenging maakte de aanvaller het enige doelpunt, waardoor Portugal en niet gastland Frankrijk Europees kampioen werd.

'We waren eenvoudig als duiven en sluw als slangen', zo omschreef Santos de prestatie van Portugal, dat al vroeg in de finale sterspeler Cristiano Ronaldo kwijtraakte door een blessure. Wat daarna gebeurde, was ook weer tekenend volgens Santos. 'Hij heeft op een geweldige wijze strijdlust getoond. Tot twee keer toe probeerde hij het nog, terwijl dat écht niet meer kon. Ook daarna was hij in de kleedkamer en in de dug-out nog belangrijk. Cristiano Ronaldo deed wat ik ook al deed, iedereen laten geloven dat dit ónze avond was.'

'Cristiano deed wat ik deed.'
'Cristiano deed wat ik deed.'

'Ik heb de ploeg altijd verteld dat we inderdaad over talent beschikten, maar dat we vooral harder moesten werken dan onze tegenstander', vervolgde Santos, die eerder al liet optekenen de kritiek op de behoudende tactiek van Portugal met een glimlach naast zich te leggen. 'Het geloof is er altijd geweest in de groep. Want vergis je niet, dit was natuurlijk wel ons doel.'

Zwaan
Dat uitgerekend Éder tot gevierde man uitgroeide, moest zo zijn. 'Hij vertelde al tegen me dat hij zou gaan scoren toen hij klaar stond voor zijn wissel. En zie daar, ondanks alle kritiek deed hij het ook. Mijn lelijke eendje werd een mooie zwaan. En zo is het ook met Portugal', aldus de winnende coach.

Met Portugal verloor Santos dit toernooi geen enkele wedstrijd, al stond daar tegenover dat alleen in de halve finale tegen Wales binnen negentig minuten gewonnen werd. Desalniettemin is Portugal bezig aan een imposante serie. Onder Santos werd al veertien keer op rij niet verloren in een competitieve interland en inmiddels is Portugal al elf EK-duels op rij ongeslagen. Omdat de verloren halve eindstrijd van 2012 tegen Spanje (0-0, na strafschoppen) de boeken in gaat als gelijkspel, is de 1-0 nederlaag tegen Duitsland in de eerste poulewedstrijd van het toernooi van 2012 de laatste verliespartij. Uittredend Europees kampioen Spanje zette tussen 2008 en 2016 al eens een reeks van veertien EK-optredens zonder nederlaag neer.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.