Dzsudzsák duurste aankoop in magere transferperiode

Als de Russische topclubs deze maand geen buitensporige aankopen meer doen, gaat Balázs Dzsudzsák de boeken in als de duurste wintertransfer van het seizoen 2011/12. De Hongaar stapte vorige maand voor om nabij vijftien miljoen euro over van Anzhi Makhachkala naar Dinamo Moskou. Dat is ongeveer hetzelfde bedrag waarvoor PSV hem tijdens de zomer aan Anzhi had verkocht.

Dzsudzsák duurste aankoop in magere transferperiode

Dzsudzsák houdt Eduardo Vargas (voor dertien miljoen euro van Universidad de Chile naar Napoli) achter zich. Zij worden gevolgd door Papiss Cissé (van SC Freiburg naar Newcastle United, 12,5 miljoen euro), Moussa Sow (van Lille naar Fenerbahçe, 10,5 miljoen) en Thiago Motta (van Internazionale naar Paris Saint-Germain, tien miljoen).

Dat Dzsudzsák de eerste plaats bezet, zegt veel over de veranderde verhoudingen in Europa. Exact een jaar terug stond de transfermarkt op zijn kop toen Fernando Torres en Andy Carroll binnen de Premier League voor een totaalbedrag van bijna honderd miljoen euro van club wisselden. Ditmaal kwamen alle Engelse clubs bij elkaar niet eens tot dat bedrag. Ze spendeerden 72 miljoen euro aan nieuwe aanwinsten, dat is 72 procent minder dan de vorige winterstop.

In Spanje zat de markt volledig op slot. Daar was José Antonio Reyes de duurste winteraankoop. Voor slechts vier miljoen euro toog de aanvaller van Atlético Madrid naar Sevilla.

VfL Wolfsburg spendeerde in de Bundesliga de meeste miljoenen aan nieuwe spelers à raison van 27,2 miljoen euro. Voor dat bedrag haalde de Noord-Duitse club niet minder dan acht (!) nieuwelingen. Het grootste deel van die som ging naar de van FC Zürich afkomstige verdediger Ricardo Rodríguez: achteneenhalf miljoen euro. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's