Dwingend Kroatië werpt zich op als belangrijke outsider

Reacties

Kroatië won zijn eerste wedstrijd op het EK met 1-0 van Turkije. VI-analyticus Marco Timmer geeft zijn visie.

Dwingend Kroatië werpt zich op als belangrijke outsider

Groep D, eerste ronde
12 juni 2016
Parc des Princes, Parijs

Absolute topspelers staan er altijd op het moment dat ze er moeten staan. Wat dat betreft was de 64ste minuut in de wedstrijd tussen Turkije en Kroatië exemplarisch voor de sterren van die landen. Arda Turan, de aanvoerder en hoop van de Turken, clashte met Luka Modric, de wereldtopper van zowel Real Madrid als de Kroaten. Modric won het duel, de twee bakkeleiden nog wat en één minuut later werd Arda gewisseld.

De Turkse bondscoach Fatih Terim deed het met pijn in zijn hart, want hij beschouwt Arda als zijn voetbalzoon, de leider die zijn ideeën in het veld moet overbrengen en de ploeg op sleeptouw moet nemen. Dat lukte de 29-jarige middenvelder eigenlijk geen moment. Een duidelijk gebrek aan wedstrijdritme – Arda mocht door het transferverbod van Barcelona de eerste zes maanden niet voetballen – lag daaraan ten grondslag. 

Waar Arda opzichtig faalde, pakte Modric duidelijk wél de hoofdrol in het boeiende duel in het Parc des Princes in Parijs. De middenvelder van Real Madrid speelde relatief ver naar achteren en haast naast controleur Milan Badelj, wat zowel een voordeel als een nadeel heeft. Voor de ploeg van bondscoach Ante Cacic is het belangrijk dat de frêle Modric zo snel mogelijk in balbezit komt. Hij is de man met de ideeën en bepaalt het tempo en ritme van de aanvallen. Het vervelende is wel dat Modric door dit spel wat verder van het doel van Turkije kwam te spelen, waardoor er - eenmaal in balbezit - nog een behoorlijke afstand overbrugd moest worden. Maar met iemand als Ivan Rakitic, die de aanval verder vormgeeft, was dit tegen de Turken geen probleem.

Modric leidde de Kroaten dan ook naar de overwinning. Niet alleen met zijn dwingende spel, maar ook hoogstpersoonlijk met een doelpunt. Na een stormachtig begin waarin het tempo van beide ploegen zeer hoog lag en duidelijk te zien was dat zowel de Turken als de Kroaten met veel trots en passie spelen, trok Kroatië uiteindelijk het spel naar zich toe. Het aanvallende spel werd beloond door een prachtige volley van Modric, al zag de Turkse doelman Volkan Babacan er niet heel goed uit.

De bij AZ opgeleide Oguzhan Özyakup, hier in duel met Luka Modric, moest na een helft plaatsmaken voor Volkan Sen.
De bij AZ opgeleide Oguzhan Özyakup, hier in duel met Luka Modric, moest na een helft plaatsmaken voor Volkan Sen.

De in Zaandam geboren Oguzhan Özyakup, de enige Nederlandse speler die wél actief is op dit EK, speelde een ongelukkig duel en werd in de rust gewisseld. Na de pauze was er nog maar één ploeg die aanspraak mocht maken op de winst en dat was Kroatië. De onvermoeibare 34-jarige aanvoerder Darijo Srna bleef maar opstomen aan de rechterkant, maar de mooiste kansen – Kroatië creëerde er liefst dertien - werden niet benut.

Enkel daardoor bleef het met een 1-0 stand nog spannend. Terim bracht nog wel Emre Mor. Maar de pas achttienjarige Turkse Messi uit Denemarken, die onlangs een contract tekende voor vijf jaar bij Borussia Dortmund, kon weinig uitrichten. De Kroaten kregen zo wat ze wilden. Revanche voor de uitschakeling door de Turken in de kwartfinale van het EK 2008 en een goede start aan wat een historisch kampioenschap moet worden.

De Kroaten hebben een ploeg waarbij de topspelers op een leeftijd zijn dat er geoogst moet worden. Dat besef lijkt er op basis van het duel met de Turken te zijn. Het thuisfront denkt dat Kroatië dit EK kan winnen. Dat is misschien niet helemaal reëel, maar met het dwingende spel in het duel met Turkije hebben de Kroaten zich absoluut een belangrijke outsider getoond.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.