Rusland verpest in extremis EK-start Engeland

Engeland is het EK gestart met een gelijkspel tegen Rusland. Vasili Berezutski zorgde vlak voor tijd voor de gelijkmaker en tekende zo voor de 1-1 eindstand.

Jamie Vardy had aan liefst 24 competitietreffers voor Premier League-kampioen Leicester City niet genoeg om een basisplaats af te dwingen bij de nationale ploeg. Met Vardy op de bank en Harry Kane in de punt van de aanval combineerde Engeland vlot in Marseille. De Russen hadden het lastig in de eerste helft en mochten van geluk spreken dat Adam Lallana zijn vizier niet op scherp had staan. Hij testte doelman Igor Akinfeev al snel. De keeper redde met zijn vuisten. Halverwege de eerste helft kreeg Lallana in kansrijke positie zijn schot niet tussen de palen.

De ploeg van bondscoach Roy Hodgson legde als enige EK-deelnemer een foutloze kwalificatiereeks af, maar tegen Rusland was het lang wachten op een goal. Engeland begon zaterdagavond voor de negende keer aan een EK, maar wist bij de acht voorgaande deelnames de openingswedstrijd niet te winnen. Die reeks leek ten einde te komen dankzij Eric Dier.

Met nog twintig minuten te gaan eiste hij de bal op bij een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. De 22-jarige middenvelder van Tottenham Hotspur koos voor een knal hoog in de hoek van de keeper en verraste daar Akinfeev mee: 1-0. Het was niet genoeg voor de zege, want Berezutski kopte diep in de blessuretijd de gelijkmaker binnen.

De Engelsen krijgen donderdag een herkansing, als Wales in Groep B de volgende tegenstander is. Rusland speelt een dag eerder tegen Slowakije, dat zaterdag met 2-1 verloor van Wales.

Klik hier voor een analyse van deze wedstrijd. Natuurlijk hebben we ook een Man van de Wedstrijd uitgekozen. Het stuk over de uitblinker, met de rapportcijfers voor alle spelers, is hier terug te vinden.