Duur puntenverlies brengt EK-deelname Jong Oranje in gevaar

Reacties

Jong Oranje heeft zichzelf in de EK-kwalificatiereeks een slechte dienst bewezen met een gelijkspel op bezoek bij Wit-Rusland. Nederland kwam twee keer terug van een achterstand en dat resulteerde in een 2-2 einduitslag.

Duur puntenverlies brengt EK-deelname Jong Oranje in gevaar

Jong Oranje moest alle zeilen bijzetten om zich te plaatsen voor het EK 2017, maar veel hoop gaf het spel tegen Wit-Rusland niet. De ploeg van Fred Grim had in de openingsfase moeite om kansen te creëren en kwam in de achttiende minuut ook nog eens op achterstand. Uit een verre ingooi kopte Yaroslav Yarotski de bal tegen de arm van Jean-Paul Boëtius, waarna de scheidsrechter naar de stip wees. Pavel Savitsky klopte doelman Mickey van der Hart vanaf de strafschopstip: 1-0.

Wit-Rusland koesterde de voorsprong en hield de ruimtes klein. Alleen de diepgang van Bart Ramselaar leverde de thuisploeg zo nu en dan grote problemen op. Tot halverwege de tweede helft. Uit een voorzet van Ricardo Kishna knikte Anwar El Ghazi de bal met zijn hoofd  voorbij Vladislav Vasilyuchek.  Oranje mocht weer hopen op een zege en zette aan, maar door zwak verdedigen was de gelijkmaker weer even helemaal niets waard.

Nathan Aké verlengde een vrije trap van de Wit-Russen met zijn hoofd richting de tweede paal, waar de uitgekomen Van der Hart niet bij de bal kon. Savitsky tikte van dichtbij volledig vrijstaand binnen: 2-1. Jong Oranje toonde veerkracht en kwam met een antwoord via Derrick Luckassen, die met een kopbal scoorde uit een corner van Tonny Vilhena.

In de slotfase stonden de Nederlandse jeugdinternationals plots met de rug tegen de muur. Met kunst- en vliegwerk hield Van der Hart zijn ploeg overeind in Minsk, waar Jong Oranje genoegen moest nemen met een punt. Dat hadden er twee meer kunnen zijn als El Ghazi in de extra tijd koel was gebleven oog in oog met doelman Vasilyuchek.

Door het gelijkspel blijft Nederland nummer drie Wit-Rusland voor met een voorsprong van twee punten. Koploper Slowakije heeft twee punten meer dan Nederland en heeft bovendien een wedstrijd minder gespeeld. Alle nummers één plaatsen zich voor het EK 2017. De vier beste nummers twee spelen play-offs om de laatste twee tickets te verdelen.

Stand Groep 8
Positie Gespeeld Punten Doelsaldo
1. Slowakije 5 12 +10
2. Nederland 6 10 +2
3. Wit-Rusland 6 8 -1
4. Turkije 5 6 -2
5. Cyprus 6 4 -9
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.