Duo Drogba & Sneijder kost Cimbom drie ton per duel

Nu Galatasaray in navolging van Wesley Sneijder ook Didier Drogba heeft ingelijfd, heeft de Turkse topclub twee spelers in de gelederen die in het recente verleden bij hun voormalige werkgever nog een belangrijke bijdrage leverden aan het winnen van de Champions League. Het aantrekken van het succesvolle duo kost Galatasaray echter wel net zoveel als een CL-zege oplevert.

Duo Drogba & Sneijder kost Cimbom drie ton per duel

Sneijder stond in het seizoen 2009/10 met zes assists, waarvan één in de finale tegen Bayern München, aan de basis van de eindzege van Internazionale. Chelsea was afgelopen jaar Europa's beste ten koste van (opnieuw) Bayern, doordat Drogba vlak voor tijd de gelijkmaker binnenkopte en in de strafschoppenserie de beslissende penalty raak schoot.

Met de twee vedetten in zijn selectie hoopt trainer Fatih Terim Galatasaray voor de tweede keer naar Europees succes te leiden. In 2000 won Cimbom onder leiding van Terim al de UEFA Cup ten koste van Arsenal. Deze keer is de Champions League het doelwit. Over enkele weken staat in de achtste finale het tweeluik met Schalke 04 gepland. Met Drogba en Sneijder op het veld moet Galatasaray doorstoten naar de laatste acht. Van daaruit is de weg naar de eindstrijd op Wembley nog slechts vier wedstrijden lang.

36 miljoenHet bedrag dat Galatasaray bij eventuele winst van de Champions League opstrijkt aan prijzengeld is maximaal 37 miljoen euro, zoals de UEFA begin dit seizoen bekend maakte. De komst van Drogba en Sneijder werd gerealiseerd voor vrijwel eenzelfde som geld: 36 miljoen euro.

In tegenstelling tot de transfervrije Drogba moest Galatasaray alleen al 7,5 miljoen euro betalen aan Inter om Sneijder naar Istanbul te halen. Met Sneijder's mogelijke verdiensten van 17,5 miljoen euro voor de komende drieënhalf jaar daarbij opgeteld komen de totale kosten op het vastleggen van de 28-jarige middenvelder op exact 25 miljoen euro. Drogba (op de foto in duel met Sneijder tijdens het WK 2006) kwam weliswaar gratis over van het Chinese Shanghai Shenhua, maar de 34-jarige Ivoriaan strijkt de komende anderhalf jaar bij elkaar wel circa elf miljoen euro op. Daarmee heeft Galatasaray gemiddeld ruim anderhalve ton per duel over voor de diensten van Drogba.

Ook Sneijder kost de Turkse landskampioen minimaal 150 duizend euro per gespeelde wedstrijd in competitie en/of Champions League. Dat gemiddelde bedrag stijgt alleen maar meer als het Europese avontuur van Galatasaray vroegtijdig eindigt of als Sneijder en Drogba door blessures en/of schorsingen tijdelijk aan de kant staan.

EuropaHet zal duidelijk zijn dat Galatasaray er alles aan is gelegen om de Europese top te bestormen. Toch is het vraag of de forse investering toereikend is, want vergeleken bij de uitgaven van enkele andere ambitieuze clubs in Europa is het bedrag waarmee Galatasaray over de brug komt nog altijd een schijntje.

Ter illustratie: CL-titelhouder Chelsea gaf onder Roman Abramovich alleen al bijna een miljard euro aan transfersommen uit en zag die koopzucht pas negen jaar na de komst van de steenrijke eigenaar worden beloond met de meest aansprekende Europese clubtrofee. (Tim Vos)

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen