'Duitse miljoenen WK 2006 naar dubieuze Qatarees'

Reacties

Franz Beckenbauer en FIFA-topman Wolfgang Niersbach zijn verder in het nauw gekomen door een onderzoeksrapport naar de toewijzing van het WK 2006.

'Duitse miljoenen WK 2006 naar dubieuze Qatarees'

Vorig jaar kwam naar buiten dat er 6,7 miljoen euro aan de FIFA was betaald. De Duitse bond beweerde aanvankelijk dat het geld was bedoeld voor een gala, maar dat bleek niet waar. 

Nu blijkt dat dit geld via omwegen uiteindelijk is beland in Qatar bij een firma van Mohamed Bin Hammam, een voormalige FIFA-official die in 2012 levenslang werd geschorst wegens corruptie. Een van de tussenstations waar het geld werd geparkeerd was een rekening van Beckenbauer, die het gezicht was van het Duitse WK-bid.

Volgens de onderzoekers wil deze bevinding niet zeggen dat er WK-stemmen zijn gekocht. Er is (nog) geen direct verband ontdekt tussen de miljoenenbetaling en het uiteindelijke stemgedrag. 'Er is geen bewijs voor stemmenkoop, maar we kunnen het ook niet uitsluiten', concludeerde het onderzoeksbureau Freshfields dat vanmiddag een vuistdikke pil van meer dan 350 pagina's presenteerde.

128 duizend elektronische documenten zijn onderzocht. Met Beckenbauer en Wolfgang Niersbach is twee keer gesproken. Niersbach is eind 2015 afgetreden als voorzitter van de Duitse bond. Hij was betrokken bij het WK-bid 2006 en wist sinds juni van onregelmatigheden. Merkwaardig genoeg zetelt Niersbach nog wel in het uitvoerend comité van zowel de FIFA als de UEFA, die beweren dat er na de FBI-acties een nieuwe wind waait. Vanochtend vergaderde het UEFA-bestuur, na afloop wilde de bond nog niet ingaan op de positie van Niersbach.

Het onderzoeksbureau liet weten dat Sepp Blatter en de Duitse FIFA-topman Markus Kattner (financieel directeur sinds 2003 en momenteel plaatsvervangend secretaris-generaal) niet wilden meewerken aan het onderzoek. De FIFA heeft in een reactie niettemin laten weten het onderzoek toe te juichen. 'FIFA zal het rapport nauwkeurig bestuderen. Informatie is gedeeld met de Duitse voetbalbond, maar veel vragen blijven onbeantwoord.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.