Duel met Athletic is start van Messi's mijlpalenmarathon

Reacties

Het duel dat Barcelona zondag in Camp Nou tegen Athletic de Bilbao afwerkt, vormt voor Lionel Messi de start voor een ware mijlpalenmarathon. De vijfvoudig Wereldvoetballer van het Jaar werkt gestaag toe naar enkele indrukwekkende ijkpunten in zijn loopbaan. VI zet ze op een rij.

Duel met Athletic is start van Messi's mijlpalenmarathon

Messi is nog vijf doelpunten verwijderd van zijn driehonderdste goal in de Spaanse competitie. Hij had maar 328 wedstrijden nodig voor zijn huidige 295 treffers op het hoogste niveau. Messi mag zich sinds november 2014 al topscorer aller tijden noemen in La Liga. Hij passeerde destijds Telmo Zarra, die namens Athletic de Bilbao 251 keer scoorde in competitieverband.

Het duel met Athletic de Bilbao van zondag is voor Messi de vierhonderdste wedstrijd tegen een Spaanse tegenstander. Na 399 duels staan er 346 doelpunten en 136 assists achter zijn naam. Hij won 288 van die 399 wedstrijden, tegen 68 gelijke spelen en 43 nederlagen. Zijn favoriete Spaanse opponent is Sevilla, de club waartegen hij 24 keer scoorde in evenzovele duels.

Met tien goals in zijn laatste zes thuiswedstrijden voor Barcelona komt voor Messi in rap tempo het 250ste clubdoelpunt in Camp Nou in zicht. De teller staat nu op 244 goals in 242 officiële wedstrijden. Daarnaast scoorde Messi in 2007 tijdens een oefeninterland tegen Algerije (4-3) ook al eens twee keer namens Argentinië in Camp Nou. Dat brengt zijn totaal aantal goals in de thuishaven van Barcelona dus al op 246.

Messi bleef afgelopen woensdag in het bekerduel bij Espanyol zonder goal, maar kan tegen Athletic zijn vierhonderdste doelpunt als basisspeler van Barcelona maken. Momenteel had hij voor zijn 399 goals als starter slechts 439 wedstrijden nodig. Als reserve kwam Messi bij de Catalaanse grootmacht tot 31 goals in 65 invalbeurten.

Messi bereidde woensdag tegen Espanyol voor de 192ste keer in zijn loopbaan voor club en land een doelpunt van een ploeggenoot voor. Daarmee komt de grens van tweehonderd assists gestaag dichterbij. Na 504 wedstrijden voor Barcelona staan er 163 assists achter zijn naam, in de Argentijnse nationale ploeg ligt dat aantal na 105 interlands op dertig. Bij Barcelona profiteerde Pedro het vaakst van het voorbereidend werk van Messi (zeventien goals), bij Argentinië was dat Gonzalo Higuaín (zeven goals).

Als we de officiële wedstrijden bekijken die Messi in zijn loopbaan speelde, dan is hij nog maar vijf goals verwijderd van zijn vijfhonderdste doelpunt voor club en land, op senioren- én jeugdniveau. Hij verdeelde zijn huidige 495 doelpunten als volgt: 430 voor Barcelona, 49 namens Argentinië, veertien voor Argentinië Onder-20 en twee voor Argentinië Onder-23. Voor dat aantal speelde hij in totaal 632 wedstrijden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.