Drietal zeges Ajax in Kroatië enige houvast Feyenoord

Reacties

Tijdens het eerste bezoek aan Kroatië in de historie gaat Feyenoord op zoek naar de eerste Europese overwinning op vreemde bodem sinds 2 oktober 2008. De kracht van HNK Rijeka op eigen veld en de resultaten van Nederlandse clubs op Kroatische grond bieden echter maar deels houvast voor een nieuw Rotterdams succes in Europa.

Drietal zeges Ajax in Kroatië enige houvast Feyenoord

Na tien Europese duels zonder zege stond Feyenoord eerder dit seizoen tegen Zorya Lugansk eindelijk weer eens aan de goede kant van de score. De overwinning in de play-offs van de Europa League kreeg begin deze maand een vervolg tegen Standard Luik (2-1), maar de Europese geschiedenis leert dat het uitduel met Rijeka wel eens een lastig karwei kan worden voor de ploeg van trainer Fred Rutten.

De afgelopen zomer aangestelde coach kreeg de Rotterdammers na vier magere jaren eindelijk weer eens aan het winnen, maar zal om 18.00 uur opnieuw moeten breken met een weinig hoopgevende traditie. Feyenoord won zes jaar geleden bij Kalmar FF voor het laatst een Europees uitduel (2-1). In de laatste tien jaar zwichtte verder alleen Odd Grenland (2004, 0-1) tijdens een Europese trip van de Rotterdammers.

Behoudens die twee overwinningen in Scandinavië ging Feyenoord in de overige zestien uitduels sinds 2004 liefst twaalf keer onderuit. Slechts vier keer nam de UEFA Cup-winnaar van 2002 een punt mee naar De Kuip. Behalve het gelijkspel van dit seizoen tegen Zorya Lugansk (foto) gebeurde dat op bezoek bij Ferencváros (1-1 in 2004), Lokomotiv Sofia (2-2 in 2006) en FC Basel (1-1 in 2006).

De laatste zege van een Nederlandse club in Kroatië is in de maak: Christian Eriksen heeft op 18 oktober 2011 vlak voor de tijd de 0-2 gemaakt tijdens Dinamo Zagreb - Ajax.
De laatste zege van een Nederlandse club in Kroatië is in de maak: Christian Eriksen heeft op 18 oktober 2011 vlak voor de tijd de 0-2 gemaakt tijdens Dinamo Zagreb - Ajax.

Het is echter zeer de vraag of het in Rijeka opnieuw van een Europees succes komt. Het Kantrida Stadion is de laatste tijd een vrijwel onneembare vesting gebleken. Rijeka verloor het gehele vorig seizoen geen enkele wedstrijd in haar thuishaven. Vorige maand kwam er tegen Kroatisch kampioen Dinamo Zagreb een einde aan die imposante ongeslagen reeks (1-2).

Tel daarbij op dat Nederlandse clubs slechts drie van de voorgaande elf wedstrijden in Kroatië wonnen en het is duidelijk hoe zwaar de taak is die Feyenoord staat te wachten. Totdat Ajax in 2007 met 1-0 won van Dinamo Zagreb, hadden de zes voorgaande Kroatisch-Nederlandse ontmoetingen drie nederlagen en drie gelijke spelen opgeleverd.

Sinds Ajax in 2007 de eerste Nederlandse zege boekte dankzij een treffer van Dennis Rommedahl braken betere tijden aan. NEC verloor een jaar later weliswaar nog met 3-2 bij datzelfde Dinamo Zagreb (dat al zes keer een Nederlandse club ontving), maar sindsdien waren het nogmaals Ajax (2x 2-0) en PSV (0-0) die Kroatië zonder kleerscheuren verlieten. Het zijn de enige aanknopingspunten voor het zich in Europa weer langzaam oprichtende Feyenoord.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.