Dramatische eerste helft kost PSV de kop in Moskou

PSV heeft niets overgehouden aan het uitduel met CSKA Moskou. Een onthutsend zwakke eerste helft brak de Eindhovenaren op: 3-2.

PSV had twee weken geleden een prachtig fundament gelegd voor Europese overwintering, door in eigen huis met 2-1 van Manchester United te winnen. Van de passie en concentratie waarmee de landskampioen destijds speelde, was tijdens het Champions League-duel in Moskou voor rust helemaal niets te zien. PSV oogde laks en futloos en kreeg daarvoor tot drie keer toe de rekening gepresenteerd.

CSKA scoorde al in de zevende minuut via Ahmed Musa (foto onder). De ex-speler van VVV-Venlo kreeg na een corner van Zoran Tosic zeeën van tijd van Joshua Brenet en schoot de bal van dichtbij vallend in het doel. Tien minuten later had Seydou Doumbia al de 2-0 op zijn schoen, maar hij mikte over. Vier minuten daarna sloeg de spits alsnog toe. CSKA reet de linkerflank van PSV open met een mooie combinatie, waarna Mário Fernandes zijn voorzet precies op het voorhoofd van Doumbia mikte. De aanvaller stuurde de bal fraai in de verre kruising, doordat zowel Héctor Moreno als Jeffrey Bruma in geen velden of wegen te bekennen was.

Daarna was PSV nóg niet alert, want het had een minuut later al 3-0 kunnen staan toen Doumbia onbedoeld werd gelanceerd door Adam Maher. Het daaropvolgende wippertje van de Ivoriaan ging net over. De spits van CSKA was in de 36ste minuut wél weer trefzeker. De Franse arbiter Ruddy Buquet kende een penalty toe na een overtreding van Jeroen Zoet op Tosic, waarna Doumbia vanaf elf meter beheerst raak schoot. In de 44ste minuut mocht Doumbia het na een overtreding van Santiago Arias op Musa wéér vanaf de penaltystip proberen, maar tot opluchting van PSV bleef een nog grotere vernedering uit. De Ivoriaan mikte namelijk over.

Direct na rust kwam PSV opnieuw goed weg, toen Zoet een gevaarlijke knal van Tosic uit zijn doel ranselde. Daarna brak een sterke fase van de Eindhovenaren aan. CSKA-doelman Igor Akinfeev had in de 53ste minuut nog een antwoord op een geplaatst schot van Luciano Narsingh, maar was zeven minuten kansloos op een inzet van Maxime Lestienne. De Belg schoot van dichtbij binnen na een lage voorzet van Maher (foto onder).

PSV kroop in de 64ste minuut door het oog van de naald toen Doumbia een grote kans om zeep hielp en plukte daar vier minuten later de vruchten van door de 3-2 te maken. Weer was Maher de aangever en Lestienne de afmaker. De Belg schoot vanaf vijftien meter met links snoeihard in de kruising na terugleggen van de middenvelder. Zo was PSV uit het niets helemaal terug in de wedstrijd.

De Brabanders gingen op jacht naar de gelijkmaker, maar kwamen tien minuten voor het einde met tien man te staan na een rode kaart (twee keer geel) voor Arias. Dat maakte voor CSKA het verdedigen van de voorsprong in het restant een stuk gemakkelijker. Toch kreeg PSV nog een reuzenkans op de gelijkmaker, maar invaller Gastón Pereiro schoot van dichtbij via een tegenstander over.

Door de nederlaag ziet PSV de Russen in punten op gelijke hoogte komen in Groep B. Ook Manchester United en VfL Wolfsburg hebben na twee duels drie punten. PSV vervolgt zijn Champions League-avontuur op 21 oktober met de uitwedstrijd in Wolfsburg.