Dost geeft signaal af aan Blind: vier goals tegen laagvlieger

Bas Dost heeft twee weken voor de WK-kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen Bulgarije aangetoond in topvorm te verkeren. Met liefst vier treffers, waarvan twee vanaf de strafschopstip, hielp de spits van Sporting Lissabon zijn ploeg langs laagvlieger Tondela: 1-4.

In de 33ste minuut was Dost voor het eerst succesvol. De aanvaller rondde na een aanval over links overtuigend af nadat de defensie van Tondela hem uit het oog was verloren. Acht minuten na de onderbreking zorgde Jhon Murillo voor de gelijkmaker.

Tondela kon niet lang genieten van deze tussenstand, want in de 55ste minuut zorgde Dost alweer voor de 1-2. De voormalig speler van onder meer SC Heerenveen en VfL Wolfsburg legde een verdediger in de luren om daarna oog in oog met doelman Cláudio Ramos koel te blijven.

Twintig minuten voor tijd completeerde Dost zijn hattrick door een strafschop te verzilveren. De Nederlander was vlak daarna opnieuw succesvol vanaf de stip voor zijn vierde goal. In de blessuretijd miste Dost de kans om zijn vijfde treffer te maken. Deze keer hielp hij een penalty om zeep.

Toch is de prestatie van Dost zeldzaam. Het was alweer zeven jaar geleden dat een speler in één wedstrijd vier keer scoorde in de Portugese competitie. Liédson kreeg dit in 2010 voor elkaar, eveneens in dienst van Sporting Lissabon.

Dost staat nu op liefst 22 treffers, waarmee hij met kop en schouders de topscorerlijst in de Portugese competitie aanvoert. Tiquinho, de laatste weken op dreef bij FC Porto, bezet de tweede plaats met zestien goals.

Bij Sporting Lissabon had ook Marvin Zeegelaar weer eens een basisplaats. De linkervleugelverdediger kreeg tijdens de laatste vier competitiewedstrijden (sinds de 2-1 nederlaag tegen FC Porto) geen speeltijd. Luc Castaignos bleef het hele duel op de bank.

Ondanks de klinkende zege vertoeft Sporting Lissabon in niemandsland in de Portugese competitie. Alleen bij een zware inzinking van FC Porto en/of Benfica kan de ploeg van coach Jorge Jesus nog dromen van een tweede plaats of meer. Sporting heeft nu 51 punten, elf minder dan koploper FC Porto. Benfica heeft negen punten meer dan Dost en de zijnen en nog een duel tegoed. Sporting koestert daarentegen een marge van acht punten op nummer vier Sporting Braga.

Oranje
Met zijn vierklapper geeft Dost nadrukkelijk zijn visitekaartje af aan bondscoach Danny Blind voor de wedstrijden van het Nederlands elftal aan het eind van de maand. Op 25 maart is Bulgarije de tegenstander in de WK-kwalificatie, drie dagen later speelt Oranje vriendschappelijk tegen Italië.