Dortmund stort in en lijdt puntenverlies, Weghorst scoort in spektakelstuk

Borussia Dortmund heeft zaterdag op zeer opmerkelijke wijze puntenverlies geleden. De lijstaanvoerder van de Bundesliga gaf een 3-0 voorsprong uit handen tegen 1899 Hoffenheim. Wout Weghorst speelde met VfL Wolfsburg gelijk in een al even krankzinnig duel.

Borussia Dortmund
3 - 3
1899 Hoffenheim

Borussia Dortmund moest het niet alleen stellen zonder de geblesseerde aanvoerder Marco Reus, ook de grieperige hoofdtrainer Lucien Favre schitterde door afwezigheid. Onder leiding van assistent-trainers Manfred Stefes en Edin Terzic nam de koploper meteen het initiatief. Al na twaalf minuten klonk er gejuich in het Signal Iduna Park: de treffer van Jadon Sancho ging echter niet door omdat Mario Götze hinderlijk buitenspel stond.

Na ruim een half uur pakte Dortmund alsnog de voorsprong. Op aangeven van Lukasz Piszczek schoot Sancho zeer knap diagonaal raak. De jonge aanvaller geselde de defensie van Hoffenheim sowieso met zijn acties en had vlak voor rust ook een groot aandeel in de 2-0. Doelman Oliver Baumann kon zijn schot niet keren, waarna Götze de rebound binnentikte.

Halverwege de tweede helft nam de thuisploeg verder afstand. Raphaël Guerreiro was het eindstation van een ragfijne aanval. Hoffenheim, waar Joshua Brenet op de bank bleef, weigerde echter met de witte vlag te zwaaien. De 3-1 van Ishak Belfodil een kwartier voor tijd leek niet meer dan een treffer voor de statistieken, maar na de 3-2 van Pavel Kaderabek in de 83ste minuut moest Dortmund nog alle zeilen bijzetten om de zege over de streep te trekken. Dat lukte niet: Belfodil kopte raak en zorgde voor groot verdriet bij de fans van BVB.

Door de averij van Dortmund kan Bayern München later op zaterdag bij een zege op Schalke 04 op vijf punten komen. Woensdag gaat de club uit het Ruhrgebied op bezoek bij Tottenham Hotspur in de achtste finale van de Champions League.

Borussia Mönchengladbach
0 - 3
Hertha BSC
Hertha BSC

Borussia Mönchengladbach ligt nadrukkelijk op koers voor een Champions League-ticket en begon dan ook vol vertrouwen aan het treffen met Hertha BSC. Door een juweel van een treffer moest de ploeg van Dieter Hecking na een half uur echter in de achtervolging. Salomon Kalou legde drie verdedigers in de luren om vervolgens secuur af te ronden.

Het ontbrak Gladbach, dat dit Bundesliga-seizoen slechts eenmaal verloor voor eigen publiek, aan creativiteit om het de Hertha-verdediging (met Karim Rekik) echt lastig te maken. Via Ondrej Duda werd het na 56 minuten zelfs 0-2. De Slowaak schoot raak na een indrukwekkende rush van Davie Selke op links. Een kwartier voor tijd was het juist Duda die een assist leverde voor Selke: 0-3.

RB Leipzig
RB Leipzig
0 - 0
Eintracht Frankfurt

Elk Bundesliga-team breekt zich het hoofd hoe de aanvallende drietand van Eintracht Frankfurt (Ante Rebic, Luka Jovic en Sébastien Haller) kan worden bedwongen. RB Leipzig slaagde er hier uitstekend in tijdens het duel dat zich karakteriseerde door een zeer hoog tempo. De thuisploeg zelf, die bij een zege een uitstekende stap zou kunnen zetten richting een Champions League-rentree, creëerde echter ook weinig mogelijkheden.

In de tweede helft was het al RB Leipzig dat de klok sloeg. Eintracht Frankfurt zag de ene na de andere aanvalsgolf op zich afkomen, maar hield stand. In de slotfase viel Jetro Willems nog in bij de bezoekers, Jonathan De Guzman bleef op de bank.

SC Freiburg
SC Freiburg
3 - 3
VfL Wolfsburg

VfL Wolfsburg, met Weghorst in de basis en Paul Verhaegh op de bank, brak al in de elfde minuut de ban. De defensie van SC Freiburg was Jérôme Roussillon totaal uit het oog verloren en de Fransman profiteerde dankbaar. Nog voor rust herstelde de thuisploeg de balans. John Brooks nam de bal verkeerd aan en liet zich de kaas van het brood eten door Florian Niederlechner, die Vincenzo Grifo in staat stelde de 1-1 te maken.

Na ruim een uur heroverden de bezoekers de voordelige marge. Robin Koch maakte in de ogen van de arbitrage een overtreding op Weghorst, waarna de bal op de stip ging. De Oranje-international legde zelf aan en maakte geen fout: 1-2. Het betekende de aanzet tot een aantrekkelijke fase. Mike Frantz bracht Freiburg snel langszij, waarna Renato Steffen de bezoekers voor de derde keer op voorsprong hielp, na prima voorbereidend werk van Weghorst. Wolfsburg gaf het echter opnieuw weg. In de 88ste minuut bezorgde Luca Waldschmidt het strijdende Freiburg een punt. Het leek zelfs nog mooier te worden voor de thuisploeg, maar de VAR keurde de goal van Philipp Lienhart af.

Hannover 96
Hannover 96
2 - 0
1. FC Nürnberg

De term 'kelderkraker' was nog mild uitgedrukt voor dit affiche. Na twintig speelrondes bezette Hannover 96 de laatste plaats, met een achterstand van één punt op 1. FC Nürnberg. De punten waren zaterdagmiddag dus héél duur. Dankzij een goal van Nicolai Müller kwam de thuisploeg in de blessuretijd van de eerste helft op voorsprong. Het betekende de eerste treffer van Hannover 96 in eigen huis na 528 minuten. Diezelfde Müller zorgde in het tweede bedrijf voor de 2-0, een klap waarvan Nürnberg zich niet herstelde. Door een rode kaart van Simon Rhein speelden de bezoekers liefst 79 minuten in ondertal.