Dortmund sluit veelbewogen week af met belangrijke zege

Borussia Dortmund heeft een bewogen week zaterdag afgesloten met een zege op Eintracht Frankfurt. Omdat concurrent 1899 Hoffenheim won van Borussia Mönchengladbach, moet BVB nog genoegen nemen met de vierde plaats in de Bundesliga.

Borussia Dortmund - Eintracht Frankfurt 3-1
De dramatische week van Dortmund werd ietwat beter door de zege op Frankfurt. Dinsdag werden de Duitse spelers opgeschrikt door een aanslag op de spelersbus voorafgaand aan de Champions League-wedstrijd tegen AS Monaco. De UEFA stelde het duel een dag uit, waarna Dortmund op woensdag met 2-3 verloor. Zaterdag was er een flinke politiemacht op de been bij het stadion, maar dat leidde Dortmund niet af. Al na drie minuten opende Marco Reus de score door de bal achter zijn standbeen langs binnen te tikken na een voorzet van Christian Pulisic.

Frankfurt zette na de goede beginfase van Dortmund aan en kwam via Marco Fabián op gelijke hoogte. De Mexicaan haalde net buiten het strafschopgebied uit en liet doelman Roman Bürki kansloos: 1-1. Dat was niet de laatste mooie treffer van de middag, want vijf minuten na de gelijkmaker zorgde verdediger Sokratis Papastathopoulos met een droge knal in de kruising voor een nieuwe voorsprong van Dortmund.

Het slotakkoord was diep in de tweede helft voor Pierre-Emerick Aubameyang. De goaltjesdief, die de bal eerder nog over schoot, zorgde met een bekeken wippertje voor 3-1. Dortmund blijft na de overwinning de nummer vier van Duitsland. Hoffenheim heeft één punt meer. De vierde plaats geeft aan het einde van het seizoen recht op een ticket voor de voorronde van de Champions League, terwijl de derde plaats de groepsfase van het miljoenenbal betekent.

1899 Hoffenheim - Borussia Mönchengladbach 5-3
Voor Hoffenheim leek er weinig aan de hand in de thuiswedstrijd tegen Mönchengladbach. Aanvaller Ádám Szalai scoorde al na negen minuten en zorgde een kwartier later ook voor 2-0. Een comfortabele voorsprong voor de formatie van trainer Julian Nagelsmann, maar de gasten kwamen nog voor rust terug door goals van Jannik Vestergaard en aanvoerder Lars Stindl.

Na de rust herpakte de thuisploeg zich. Een vrije trap van Kerem Demirbay werd door niemand aangeraakt en belandde daardoor in het doel van Yann Sommer. Invaller Mark Uth maakte met nog een kwartier op de klok de 4-2 voor Hoffenheim, dat ondanks de aansluitingstreffer van Mahmoud Dahoud (4-3) niet meer in gevaar kwam. Demirbay zorgde in de extra tijd zelfs nog voor 5-3.

RB Leipzig - SC Freiburg 4-0
De achtervolger van koploper Bayern München kende weinig moeite om de achterstand in ieder geval voor even te verkleinen tot zeven punten. Bayern komt later op de avond uit tegen Bayer Leverkusen. Leipzig legde Freiburg zonder moeite op de pijnbank. Yussuf Poulsen opende de score en leverde bij de 2-0 van Timo Werner de assist.

Naby Keïta scoorde in de tweede helft ook nog. De middenvelder had een pass in gedachten, maar die werd geblokt door een verdediger. In de herkansing knalde hij de bal in de kruising. In de extra tijd maakte Diego Demme ook nog de 4-0. Leipzig lijkt al bijna zeker van de tweede plaats - en dus een direct ticket voor Champions League-voetbal - in het debuutseizoen in de Bundesliga. Koploper Bayern lijkt niet meer in te halen en nummer drie Hoffenheim heeft zeven punten minder. Leipzig is al wel mathetmatisch zeker van een topvierklassering. De vierde stek levert in Duitsland kwalificatie voor de voorronde van de Champions League op, de drie plekken daarboven zijn goed voor een start in de poulefase.