Dortmund ontsnapt dankzij treffer Hummels aan verlies

Door een doelpunt van Mats Hummels in de slotfase heeft Borussia Dortmund, dat twee keer terugkwam van een achterstand, nog altijd niet verloren in dit Champions League-seizoen. In een duel dat bol stond van de kansen speelden Dortmund en Shakhtar Donetsk in Oekraïne met 2-2 gelijk.

Beide ploegen lieten in de openingsfase blijken een openingstreffer te willen forceren en dus ontstonden er kansen aan beide kanten. De grootste mogelijkheden waren voor Dortmund, dat met Marco Reus over de gevaarlijkste man van het veld beschikte. Uit zijn hoekschop kopte de vrijstaande Hummels na tien minuten op de lat.

Waar trainer Jürgen Klopp van Borussia verwacht had weer te kunnen beschikken over centrumverdediger Neven Subotic, moest hij toch een beroep doen op Felipe Santana. Juist hij ontpopte zich tot de schlemiel van de eerste helft, door met een onnodige overtreding een tegentreffer in te leiden. Met de rug naar het doel beschermde Luiz Adriano de bal. Waar Santana er genoeg aan zou hebben gehad de aanvaller voor zich te houden, deelde hij een schop uit tegen zijn hiel. Een vrije trap was het resultaat – een buitenkansje waar Dario Srna maar wat graag gebruik van maakte (1-0, foto midden). Overigens ging doelman Roman Weidenfeller niet vrijuit.

SisserVier minuten voor rust kwam Dortmund langszij. Eerst trapte Robert Lewandowski (foto) mis, waarna zijn directe tegenstanders naar de grond gingen. De Pool had daarna alle gelegenheid de bal in de hoek schuiven. Kort erna liet Weidenfeller zich wederom niet van zijn sterkste kant zien, toen Taison - die zijn officiële debuut voor Shakhtar maakte - de bal voorgaf. Het liep met een sisser af.

In de tweede helft bleef het niet bij een sisser voor Weidenfeller. Douglas Costa, na ruim een uur ingevallen voor Taison, ontpopte zich als een ware supersub. Op het moment dat de Gelbschwarzen de aanvalsmotor opvoerden, bracht hij Donetsk uit het niets voor de tweede keer op voorsprong.

Dmytro Chygrynskiy speelde de bal à la Frank de Boer op het WK in 1998 tegen Argentinië (bij het doelpunt van Dennis Bergkamp) naar voren, waarna Costa in de 68ste minuut alle ruimte kreeg van Schmelzer. Hij keek toe toen Costa de bal verwoestend in de korte hoek knalde (2-1). Vijf minuten later schonk Götze een grote kans op de gelijkmaker aan Lewandowski, maar dit keer faalde hij.

Drie minuten voor het einde van de officiële speeltijd kreeg Dortmund alsnog loon naar werken. Dit keer toonde Hummels zich effectiever uit een hoekschop, door de bal in de verre hoek te koppen. Op 5 maart heeft Dortmund in eigen stadion de kans om met deze uitgangspositie de kwartfinales te bereiken.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.