Dortmund laat zege glippen, Verhaegh doet goede zaken

Borussia Dortmund heeft op de laatste speeldag voor de winterstop nog drie punten verloren ten opzichte van koploper Bayern München. Paul Verhaegh deed met FC Augsburg juist goede zaken in de strijd tegen degradatie uit de Bundesliga.

1.FC Köln – Borussia Dortmund 2-1
Dortmund leek na achttien minuten nog op koers van de vierde competitiezege op rij te liggen. Sokratis Papastathopoulos (foto) kopte een corner van Henrikh Mkhitaryan ongehinderd achter doelman Timo Horn, die vervolgens echter weinig te doen kreeg ondanks diverse mogelijkheden voor BVB. Dortmund-doelman Roman Bürki moest zich in de 33ste minuut wel strekken bij een kopbal van de Deense verdediger Frederik Sørensen.

Het doorgaans zo productieve Dortmund was weinig productief in Keulen. De nummer tien van de Bundesliga mocht daardoor blijven hopen op de eerste zege in vijf duels. Nadat de ploeg van trainer Thomas Tuchel al enkele keren door het oog van de naald was gekropen, maakte Simon Zöller in de 83ste minuut de verdiende gelijkmaker. In de laatste minuut maakte Anthony Modeste het Keulse feest compleet. Bayern begint over een maand daarom met acht punten meer dan BVB aan de tweede seizoenshelft.

FC Ingolstadt – Bayer Leverkusen 0-1
Bayer Leverkusen is een van de ploegen die in het spoor van Bayern en Dortmund de brede subtop van Duitsland vormt. De nummer vier van vorig seizoen gaf op bezoek bij FC Ingolstadt een moeizaam vervolg aan de eclatante 5-0 overwinning op Borussia Mönchengladbach van vorige week. De thuisploeg liet op jacht naar de eerste zege sinds 22 november echter na de score te openen. Marvin Matip en Pascal Gross misten in het eerste kwartier hun kansen.

Stefan Kiessling en Javier Hernández konden daar voor rust weinig tegenover stellen, maar dat veranderde na rust. Vlak nadat Die Werkself opnieuw aan een tegengoal was ontsnapt toen Wendell de lat boven zijn eigen doel raakte, rondde Chicharito in de 73ste minuut af na een imposante sprint van Karim Bellarabi. Het zeventiende doelpunt van de Mexicaan in de laatste veertien duels bezorgt Leverkusen voorlopig de gedeelde vierde plaats met Schalke 04 (27 punten).

Javier Hernández maakte negentien officiële doelpunten in de eerste seizoenshelft.

Hamburger SV - FC Augsburg 0-1
De club van aanvoerder Paul Verhaegh boekte zijn vierde zege in vijf duels. Jan Moravek maakte een kwartier voor tijd de enige treffer in Hamburg. Na eerder al een miraculeuze ontsnapping bij Partizan Belgrado lukte het Augsburg al te overwinteren in de Europa League en door de competitiezege van vandaag is de club van degradatiekandidaat nu weer middenmoter (twaalfde) in de Bundesliga. Net als HSV, dat drie plaatsen hoger staat.

Aanvankelijk zag het er niet naar uit dat Augsburg ging winnen, maar de bezoekers schakelden na rust een tandje bij. Nadat HSV-keeper René Adler een rebound moest weggeven, kopte invaller Moravek vijf minuten na zijn entree de winnende binnen. Het gat van Augsburg met de ploegen die strijden tegen degradatie is daardoor gegroeid tot vijf punten, terwijl de Zuid-Duitsers na twaalf duels nog laatste stonden.

Eintracht Frankfurt - Werder Bremen 2-1
Aan de hand van Alex Meier heeft Eintracht Frankfurt in zijn laatste thuisduel van 2015 belangrijke punten gepakt in de strijd onderin. Door de zege werd tegenstander Werder Bremen op de ranglijst gepasseerd, waardoor de club van de geblesseerde Luc Castaignos nu veertiende staat. De 32-jarige Meier werd vorig seizoen met negentien treffers nog topscorer van de Bundesliga. Mede door een zware knieblessure kon hij dat aantal in de laatste weken niet aanscherpen en kon hij zijn elftal niet het laatste zetje geven naar een plek die recht gaf op Europees voetbal.

Dit seizoen gelden er andere wetten. Topscorer Aubameyang heeft de productie van Meier halverwege de huidige jaargang al bijna geëvenaard en Frankfurt dreigt in de huidige vorm te moeten strijden tegen degradatie. Veteraan Claudio Pizarro (37) deelde namens Werder een nieuwe dreun uit, maar Meier maakte twee minuten later gelijk. Na vier opeenvolgende nederlagen kwam er zelfs een zege, want Stefan Aigner maakte ook Frankfurts tweede na goed voorbereidend werk van Haris Seferovic.