Dortmund dolblij met 'de nieuwe Sancho', Frimpong goud waard voor Leverkusen

Borussia Dortmund heeft ook zijn zesde wedstrijd na de winterstop gewonnen. Vier dagen voor de Champions League-ontmoeting met Chelsea trok de jonge Engelsman Jamie Bynoe-Gittens de aandacht tegen Werder Bremen. Bij Bayer Leverkusen liet Jeremie Frimpong zich gelden.

Werder Bremen
0 - 2
Borussia Dortmund

Engelse talenten zien in Borussia Dortmund een mooie springplank richting de absolute top en na Jadon Sancho en Jude Bellingham heeft BVB nu weer een veelbelovende speler uit Engeland in huis. De achttienjarige Bynoe-Gittens werd (net als Sancho eerder) opgehaald uit de jeugdopleiding van Manchester City en krijgt dit seizoen zijn kansen in het eerste elftal van Dortmund. De aanvaller scoorde al tegen SC Freiburg en FC Augsburg en zaterdagmiddag was het voor de derde keer raak.

Bynoe-Gittens begon tegen Werder Bremen nog op de bank en zag vanaf die positie hoe Youssoufa Moukoko al in de eerste helft geblesseerd uitviel. Sébastien Haller kwam voor de jongeling binnen de lijnen. Dortmund was sterker dan Werder, maar ging niet goed met zijn kansen om. Marco Reus en Bellingham vonden Werder-doelman Jiri Pavlenka op hun pad. Na ruim een uur voerde Edin Terzic een dubbele wissel door en bracht hij ook Bynoe-Gittens in zijn ploeg.

De tiener had slechts een minuut nodig om zijn stempel te kunnen drukken. Bij zijn eerste actie was het direct raak: Bynoe-Gittens kreeg de bal na een combinatie met Nico Schlotterbeck ietwat gelukkig mee en schoot de 0-1 tegen de touwen (zie video hieronder). Dortmund bleef met deze voorsprong bovenliggend en vijf minuten voor tijd zorgde Julian Brandt op aangeven van Raphaël Guerreiro voor de tweede goal van de middag. Dat bleek de beslissing in de wedstrijd te zijn.

1899 Hoffenheim
1 - 3
Bayer Leverkusen

Bij de 1-3 overwinning van Bayer Leverkusen op 1899 Hoffenheim was er een hoofdrol voor Frimpong. De Oranje-international had net als Daley Sinkgraven een basisplaats bij Leverkusen (Mitchel Bakker zat deze keer op de bank) en schreef in de tweede helft twee assists op zijn naam. Frimpong stelde Moussa Diaby en Adam Hlozek in staat om te scoren en had daarmee een groot aandeel in de achtste overwinning van Leverkusen in dit Bundesliga-seizoen.

Jeremie Frimpong en Moussa Diaby kunnen elkaar goed vinden:

SC Freiburg
SC Freiburg
2 - 1
VfB Stuttgart

Mark Flekken slaagde er niet in om zijn doel schoon te houden tegen VfB Stuttgart. De doelman van SC Freiburg was na een halfuur kansloos bij een schitterend schot van afstand van Chris Führich, die de bezoekers daarmee op een 0-1 voorsprong zette. Toch stapte Flekken met een glimlach na negentig minuten van het veld af, want twee binnengeschoten strafschoppen van Vincenzo Grifo zorgden voor een 2-1 zege. Kort na rust had Ritsu Doan ook nog gescoord namens Freiburg, maar deze goal werd afgekeurd.

FSV Mainz 05
3 - 1
FC Augsburg
FC Augsburg

Jeffrey Gouweleeuw kon een nederlaag van FC Augsburg bij FSV Mainz 05 niet voorkomen. De Nederlander deed met de aanvoerdersband om zijn arm negentig minuten mee in de defensie van Augsburg, dat in de eerste helft in drie minuten tijd ('21 en '24) twee tegendoelpunten te verwerken kreeg. De benutte penalty van Ermedin Demirovic ('28) betekende een snel antwoord van de bezoekers, maar in de tweede helft bracht Mainz-middenvelder Jae-Sung Lee de marge terug naar twee. Zijn goal bleek het slotakkoord te zijn.