'Domme' Weghorst is het niet eens met Van den Brom

AZ-spits Wout Weghorst kreeg vrijdagavond in het uitduel met Go Ahead Eagles (1-3) een gele kaart toen hij een opstootje probeerde te sussen. 'Dom', zei trainer John van den Brom over de actie van Weghorst. Daar was de spits het na afloop niet mee eens.

Negen minuten voor tijd gaf scheidsrechter Danny Makkelie de maker van de 0-1 een gele kaart. Weghorst wilde een opstootje waarbij ploeggenoot Alireza Jahanbakhsh betrokken was tot een goed einde brengen en kreeg daarbij geel. 'Ik wilde rust creëren en die spelers uit elkaar halen', zei Weghorst na afloop tegen FOX Sports. 'Ik had het idee dat ik mijn speler moest beschermen. Het was namelijk niet de eerste keer dat dit gebeurde en ik vond dat hij (scheidsrechter Makkelie, red.) eerder moest optreden.'

Van den Brom, die met AZ voorlopig vierde staat in de Eredivisie, vond de bemoeienis van Weghorst echter niet nodig. 'Dat was een domme gele kaart van Wout', zei de trainer van de gasten uit Alkmaar. 'Dat moet hij niet doen, want dat kan hem opbreken. Hij laat zien hoe belangrijk hij voor ons is, dus dat zou zonde zijn', doelde Van den Brom op een mogelijke schorsing die volgt na vijf gele kaarten. Weghorst ontving in Deventer zijn vierde kaart van het seizoen.

Oneens
De 24-jarige Weghorst was het niet met zijn trainer eens. 'Nee, absoluut niet', was hij stellig. Opgetogen was hij met zijn tiende treffer van het seizoen, die hij na ruim een uur maakte. 'Het was de eerste echte kans die ik kreeg. De korte hoek lag mooi open. Het was ook een open wedstrijd, zeker de eerste helft. Het ging moeizaam, het veld was ook echt een hobbeltuin. Dat was lastig, maar uiteindelijk zie je in de tweede helft dat wij er fysiek sterk opstaan en in de eindfase het verschil kunnen maken.'

In de slotfase werd het nog even spannend nadat Makkelie de thuisploeg vlak voor tijd een strafschop gaf. AZ-verdediger Mattias Johansson gaf opponent Randy Wolters een zwiep terwijl AZ-doelman Sergio Rochet met de bal in zijn handen op de grond lag. 'Zo'n strafschop heb ik nog niet zo vaak gezien’, zei Van den Brom, die vond dat het duel toen al niet meer spannend had moeten zijn. 'Met name in de tweede helft was het wachten op de goals. We hadden het eerder kunnen afmaken.'