Doelpunt in finale brengt Robben naast Kluivert en Kuijt

Arjen Robben kan zaterdag in de Champions League-finale tegen Borussia Dortmund toetreden tot een illuster gezelschap Nederlanders. Slechts twee landgenoten slaagden er eerder in te scoren in de eindstrijd zoals die in het seizoen 1992/93 werd ingevoerd. Destijds speelden Olympique Marseille en AC Milan (in München, 1-0 winst Marseille) de eerste finale van het door de UEFA tot Champions League getransformeerde Europa Cup 1-toernooi.

Doelpunt in finale brengt Robben naast Kluivert en Kuijt

Kuijt (AC Milan-Liverpool)Nu zes jaar geleden, op 23 mei 2007, trad Dirk Kuijt als Nederlandse doelpuntenmaker in de voetsporen van Patrick Kluivert. In het Olympisch Stadion van Athene tekende de spits in de slotminuut van de officiële speeltijd namens Liverpool voor de aansluitingstreffer. Hij passeerde met een tegendraadse kopbal de Braziliaanse sluitpost Dida (foto).

Het doelpunt van de Katwijker kwam evenwel te laat om AC Milan van de eindzege af te houden. Twee doelpunten van Filippo Inzaghi bleken voldoende. Kluivert (Ajax-AC Milan)Twaalf jaar vóór Kuijt was het Patrick Kluivert die als negentienjarige jongen de eerste Nederlandse doelpuntenmaker werd. In het Ernst Happel Stadion van Wenen mocht hij tegen AC Milan na zeventig minuten invallen van coach Louis van Gaal. De jonge spits verving Jari Litmanen.

Die wissel bleek een gouden greep van Van Gaal. Met een uiterste krachtsinspanning kon Kluivert in de 84ste minuut met het puntje van zijn grote teen de enige treffer aan laten tekenen (foto). Het rollertje was doelman Sebastiano Rossi te machtig, waardoor Ajax met de Cup met de Grote Oren aan de haal ging. De assist bij de eerste Nederlandse goal sinds het toernooi in het seizoen 1992/93 startte, was van Frank Rijkaard. Robben (Borussia Dortmund-Bayern München)Als Robben – zoals de verwachting is – gaat spelen zaterdag tegen Dortmund, dan is dat zijn derde Champions League-finale in de laatste vier seizoenen. In de halve finale had de Oranje-international met twee goals in twee duels een groot aandeel in de vernedering van Barcelona (7-0 over twee duels). Winnen deed Robben nog niet in het lucratieve en prestigieuze toernooi.

In 2010 was Internazionale (met Wesley Sneijder) met 2-0 te sterk voor de Duitsers. Twee jaar later moest in de eigen Allianz Arena dat verlies worden weggespoeld tegen Chelsea. Dat lukte geenszins. Er werd na strafschoppen verloren en Robben miste nog voorafgaand aan die serie vanaf elf meter. Na 95 minuten slaagde hij er niet in om zijn strafschop te benutten.

Met zijn aanstaande derde finale schaart Robben zich ook in een andere select gezelschap. Alleen Edwin van der Sar en Clarence Seedorf hebben minstens drie keer in de finale van het toernooi gestaan met een buitenlandse (!) club. Van der Sar deed dat drie keer als doelman van Manchester United (in 2008, 2009 en 2011) en Seedorf lukte het zelfs vier keer: namens Real Madrid in 1998 en bij AC Milan in 2003, 2005 en 2007.

Met speelminuten in de finale van zaterdag laat Robben Jaap Stam (Manchester United en AC Milan), Edgar Davids (twee keer met Juventus) en Mark van Bommel, die met Barcelona en Bayern München in de eindstrijd aantrad, achter zich.

Sinds 1992/93 speelden in totaal veertien Nederlanders namens een buitenlandse werkgever mee in de Champions League-finale. In de voorbije acht seizoenen stond er telkens minimaal één landgenoot in de eindstrijd van het miljoenentoernooi. De laatste keer dat dat níet gebeurde, dateert van het seizoen 2003/04 in de eindstrijd tussen FC Porto en AS Monaco, die door de Portugezen met 3-0 werd gewonnen. (Tim Tempelaars)

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen