Doek valt voor Marokko en El Ahmadi op Afrika Cup

Voor Marokko is het doek zondag gevallen op het Afrika Cup-toernooi. De ploeg van Karim El Ahmadi ging in de kwartfinale met 1-0 onderuit tegen Egypte, dat lange tijd de onderliggende partij was geweest.

Voorafgaand aan de wedstrijd in Port-Gentil was het vooral de vraag hoe Marokko een gaatje kon vinden in de sterke defensie van Egypte.

De ploeg van bondscoach Héctor Cúper kreeg in de groepsfase geen enkele tegentreffer en in de eerste helft van de kwartfinale tegen Marokko bleek waarom. Egypte speelde goed gegroepeerd en gaf bijna geen kansen weg. De 44-jarige doelman Essam El Hadary kwam wel met de schrik vrij toen Romain Saiss de lat raakte na een actie van voormalig PSV'er Manuel da Costa.

Egypte legde het 'offensieve lot' in handen van Mohamed Salah, die zeer vaak in stelling werd gebracht. Vlak na rust zette de aanvaller van AS Roma doelman Munir Mohand Mohamedi aan het werk, maar verder was het Marokko dat domineerde. De equipe van bondscoach Hervé Renard (foto) lokte door vroeg druk te zetten vaak balverlies uit bij Egypte, dat meer dan eens ontsnapte aan een achterstand. Zo trof Mbark Boussoufa de lat en had Aziz Bouhaddouz enkele keren weinig geluk bij de afronding.

Het offensief van Marokko ging echter liggen en omdat Egypte weinig aanvallende intenties toonde leek een verlenging aanstaande. Daar dacht Mahmoud Kahraba anders over. De invaller was in de 88ste minuut het meest attent bij een onoverzichtelijke situatie na een hoekschop en velde Marokko met zijn inzet. El Ahmadi, die de negentig minuten volmaakte, meldt zich daardoor in de loop van volgende week weer in Rotterdam. Feyenoord gaat volgende week zondag op bezoek bij FC Twente.

In de halve finale van woensdag stuit Egypte op Burkina Faso, dat zich zaterdag met 2-0 ontdeed van Tunesië. Donderdag strijden Kameroen en Ghana om de andere finaleplaats.