Dodelijk Bayern in zetel op weg naar vijfde landstitel op rij

Bayern München heeft zaterdag opnieuw een mammoetstap gezet richting een vijfde landstitel in successie. Der Rekordmeister rekende na een bijzonder zwakke openingsfase af met Eintracht Frankfurt en profiteerde zo optimaal van het verlies van RB Leipzig.

Bayern München - Eintracht Frankfurt 3-0
Voorafgaand aan het duel in de Allianz Arena schudde Niko Kovac een aardige metafoor uit de mouw. De trainer van Eintracht Frankfurt vergeleek een uitwedstrijd bij Bayern München met een tandartsbezoek. 'Je moet er elk jaar naartoe en vaak doet het pijn.' Van een wortelkanaalbehandeling was evenwel geen sprake in de beginfase, integendeel. De defensie van Eintracht Frankfurt hield het slordig spelende Bayern uitstekend in bedwang en de bezoekers dwongen zelfs de beste kansen af. Na een kleine twintig minuten zwijnde Bayern flink. De treuzelende Branimir Hrgota liet zich de bal afsnoepen door Mats Hummels nadat hij even daardoor Manuel Neuer had omspeeld.

Het onherkenbare Bayern München toonde in elk geval in één opzicht zijn ware gezicht, want aan effectiviteit schortte het niet bij de thuisploeg. Uit de enige twee kansen die de ploeg van Carlo Ancelotti voor rust creëerde, kwamen twee goals voort. In de 38ste minuut tikte Robert Lewandowski binnen op aangeven van Thomas Müller, waarna Douglas Costa er drie minuten nadien 2-0 van maakte nadat David Alaba hem daartoe in staat stelde.

Bayern München 'danst nog op drie bruiloften'. De Zuid-Duitse club maakt nog kans op de landstitel, de DFB-Pokal en de Champions League-eindzege.

Na de hervatting had patiënt Eintracht Frankfurt minder in de melk te brokkelen tegen tandarts Bayern München. Müller zag een inzet nog van de lijn worden gehaald, maar Lewandowski rondde in de 55ste minuut wel overtuigend af na uitstekend voorbereidend werk van Arjen Robben. Verder geloofde Bayern het wel tegen de nummer zes van de Bundesliga, die nu vijf keer op rij heeft verloren. Coach Carlo Ancelotti achtte de tijd nog rijp om Jérôme Boateng zijn rentree te laten maken na drie maanden blessureleed. Bayern heeft nu een voorsprong van liefst tien punten op eerste achtervolger RB Leizpig.

Hertha BSC - Borussia Dortmund 2-1
Gesteund door vier achtereenvolgende zeges - met het veelzeggende doelsaldo van 16-2 - had Borussia Dortmund de reis naar Berlijn aanvaard. De formatie van trainer Thomas Tuchel speelde in de hoofdstad een stuk minder overtuigend dan woensdag, toen het kwartfinaleticket in de Champions League werd veiliggesteld dankzij een 4-0 zege op Benfica. Al in de tiende minuut was duidelijk dat Dortmund voor een zware opgave stond.

Salomon Kalou tikte op aangeven van Vedad Ibisevic eenvoudig binnen na een aanval die het levenslicht zag door balverlies van Matthias Ginter. Het aanvallend spelende Hertha BSC rustte hierna niet op z'n lauweren en bleef het Dortmund lastig maken. Na verloop van tijd kregen de bezoekers een voet tussen de deur, maar zwaar op de proef gesteld werd Hertha BSC-doelman Rune Jarstein voor rust niet.

Dat veranderde in de tweede helft. Dortmund verhoogde het tempo en dat leidde tot kansen en uiteindelijk tot een doelpunt. Pierre-Emerick Aubameyang was het eindstation van een razendsnelle aanval die hij zelf opzette en waarin Raphaël Guerreiro en Shinji Kagawa een hoofdrol speelden. De aanvaller uit Gabon heeft nu in zijn laatste vier duels liefst acht keer gescoord.

Dortmund zette vervolgens de jacht op de voorsprong in, maar kwam van een koude kermis thuis. Dankzij een prachtige vrije trap van Marvin Plattenhardt was het juist Hertha BSC dat de 2-1 maakte, een klap waarvan Dortmund zich niet meer herstelde. De club uit Berlijn verstevigde de vijfde plaats en heeft nog maar drie punten minder dan nummer drie Dortmund.

Salomon Kalou neemt de felicitaties in ontvangst na de 1-0 tegen Borussia Dortmund.

SC Freiburg - 1899 Hoffenheim 1-1
Ingeklemd tussen Hertha en Dortmund zit Hoffenheim, dat dus een reëel uitzicht heeft op deelname aan de - voorronde van de - Champions League. Zaterdag sleepte de formatie van trainer Julian Nagelsmann een punt in de wacht op bezoek bij het stugge Freiburg. De thuisploeg speelde afwachtend en liet het initiatief volledig aan Hoffenheim, dat vooral gevaar stichtte via Andrej Kramaric. Na de doelpuntloze eerste helft moest na rust het scorebord wél worden geactualiseerd. In de 57ste minuut benutte Maximilian Philipp een strafschop namens de thuisploeg en drie minuten later liet Kramaric de 1-1 aantekenen. Verder kwam Hoffenheim niet tegen de verrassende nummer zeven.

SV Darmstadt 98 - FSV Mainz 05 2-1
Rodelantaarndrager SV Darmstadt 98 liet zien dat de ploeg nog niet helemaal mag worden afgeschreven. Mainz werd in de beginfase onder de voet gelopen en keek al na een kwartier tegen een 2-0 achterstand aan door doelpunten van Aytaç Sulu en Sidney Sam, die een strafschop verzilverde. Vlak voor de onderbreking bracht Robin Quaison de spanning terug. Na rust hield Darmstadt stand, ondanks de tweede gele kaart van Mario Vrancic na krap een uur. Mainz zag Stefan Bell in de slotfase nog van het veld worden gestuurd.

Hekkensluiter Darmstadt bracht de achterstand op de semiveilige zestiende plaats daardoor terug tot acht punten. De nummer zeventien en achttien degraderen rechtstreeks uit de Bundesliga en de nummer zestien duelleert met de nummer drie van de Tweede Bundesliga om een plaats in de Bundesliga in het seizoen 2017/18.