Discutabele strafschop helpt Feyenoord over dode punt

Een 2-0 voorsprong was niet aan VVV-Venlo besteed. Feyenoord rekende mede dankzij een omstreden strafschop af met een slechte reeks in Limburg (2-3).

De statistieken mochten dan in het voordeel spreken van VVV-Venlo, Feyenoord toonde zich allerminst een gewaarschuwd mens. De Rotterdammers, met Joris Mathijsen weer terug in de basis, kwamen in Limburg te slap aan de aftrap.

Guyon Fernandez illustreerde dat misschien wel het beste. De aanvaller, die de geblesseerde Ruben Schaken als rechtsbuiten verving, maakte zo'n teleurstellende indruk dat trainer Ronald Koeman hem na een half uur al naar de kant haalde.

Fernandez kon onder andere de 2-0 van VVV worden verweten. Zijn directe tegenstander Guus Joppen kreeg alle ruimte op te komen en de rush af te sluiten met een doeltreffend schot. De rechtsback deed wat Oguzhan Türk drie minuten eerder uit een vrije trap had gedaan; scoren. Maar de Limburgers zochten de kleedkamer na de eerste 45 minuten toch met een onbestendig gevoel op. Een discutabele strafschop in de blessuretijd van de eerste helft was de reden. Scheidsrechter Björn Kuipers had Feyenoord een penalty toegekend na een duw van Joppen in de rug van Immers, die het buitenkansje met beide handen aangreep.

De woede van VVV was niet alleen gericht op de beslissing over de actie van Joppen, maar ook op de vermeende overtreding van Graziano Pellè die eraan vooraf was gegaan en onbestraft bleef. Trainer Ton Lokhoff maakte zich er flink boos over. Lokhoff besefte mogelijk ook dat VVV kwetsbaar is. Een marge van één doelpunt is de Limburgers dit seizoen vaak te mager gebleken. Ook tegen Feyenoord was dat het geval. Al in de 47ste minuut profiteerde Wesley Verhoek van onachtzaamheid van Jeffrey Leiwakabessy; 2-2.

De aanvoerder van VVV kon na ruim een uur niet voorkomen dat Pellè uit een voorzet van Verhoek de 2-3 binnenkopte. De Rotterdamse voorsprong was logisch gezien de gewijzigde verhoudingen in het veld, waarin VVV de wilskracht van voor rust niet meer kon etaleren.

Ondanks een offensief van de thuisploeg kwam de eerste zege van Feyenoord in Venlo sinds 1991 niet in gevaar. De ploeg van Koeman nestelde zich door de overwinning naast Ajax op de vierde plaats. VVV wacht nog op de eerste overwinning van het seizoen en blijft met drie punten hekkensluiter in de Eredivisie. Foto: VI Images