Diesel Dortmund dankt titel aan uitzonderlijke talenten

Door de overwinning op Borussia Mönchengladbach (2-0) is Borussia Dortmund twee speelronden voor het einde van de competitie voor de achtste keer in de geschiedenis van de club kampioen van Duitsland geworden. VI laat het succesvolle seizoen van het team, dat de titel prolongeert, de revue passeren. Waar Dortmund de titel vorig jaar bijna in de slotfase van het seizoen verspeelde, was het in deze voetbaljaargang de beginfase van de competitie waar het stroef verliep. Hoewel het elftal van trainer Jürgen Klopp met een gemakkelijke 3-1 zege op Hamburger SV begon, won het in de daaropvolgende vijf wedstrijden slechts één keer (1. FC Nürnberg 2-0).

Diesel Dortmund dankt titel aan uitzonderlijke talenten

Daardoor stonden Die Borussen na zes wedstrijden op de elfde plaats. Concurrent Bayern München was intussen rap van start gegaan en had daardoor in speelronde zes al acht punten voorsprong op de regerend kampioen. Prolongatie van de titel leek ver weg voor Dortmund. Op 18 september 2011 verloor de kampioen met 2-1 van Hannover 96. De nederlaag was extra pijnlijk, aangezien een week eerder in eigen huis ook al van promovendus Hertha BSC werd verloren (1-2). Dortmund zat in een crisis. Had iemand trainer Jürgen Klopp verteld dat hij de eerstvolgende 26 wedstrijden niet meer zou verliezen, dan was diegene hoogstwaarschijnlijk voor gek verklaard.

Tijdens de uitwedstrijd tegen FSV Mainz 05, de oude werkgever van Klopp, werd door Lukasz Piszczek tijdens een moeizame wedstrijd in de laatste minuut een overwinning uit het vuur gesleept (1-2). Het doelpunt was niet alleen belangrijk voor de broodnodige drie punten, het betekende ook het begin van een ommekeer. Vorig seizoen was het kampioenschap mede te danken aan de respectabele reeks van vijftien ongeslagen wedstrijden op rij. Die prestatie valt in het niet bij de huidige prestatie. Liefst 26 wedstrijden op rij werd er niet verloren, wat een record in de Bundesliga betekent.

Het oude record van het aantal opeenvolgende duels zonder verlies per seizoen stond op naam van Bayer Leverkusen. Die ploeg behaalde in het seizoen 2009/10 in 24 opeenvolgende wedstrijden telkens minimaal een punt. Blijft Dortmund in de komende twee wedstrijden en in het begin van het seizoen 2012/13 ook nog ongeslagen, dan kan het record van Hamburger SV gebroken worden. Tussen 30 januari 1982 en 29 januari 1983 bleef de voormalige Duitse grootmacht 36 keer op rij ongeslagen.

Dortmund tankte na elke wedstrijd vertrouwen, waardoor de ploeg bij de tegenstanders meer en meer angst creëerde door een onverslaanbare status. Waar Dortmund zwalkte in het begin van de eerste seizoenshelft, was het Bayern dat in 2012 teleurstellend begon. Dortmund profiteerde optimaal van het slechte spel van Bayern, mogelijk veroorzaakt door onrust binnen de club. Sterspelers en clubiconen lagen in München met elkaar in de clinch.

Bij de overwinning van Dortmund op Bayern (0-1) werd de koppositie overgenomen. Na de latere thuiszege op de Beierse grootmacht werd het verschil vergroot tot liefst acht punten. Zodoende behaalde Bayern voor het tweede seizoen op rij geen punt tegen Borussia Dortmund. Een half jaar na de laatste nederlaag lag het achtste kampioenschap binnen handbereik. Met name de thuiswedstrijd tegen het elftal van Arjen Robben (foto), enkele weken geleden, zorgde voor euforie bij de kampioen. In de slotfase ging de Oranje-international bij een stand van 1-0 gemakkelijk naar de grond maar kreeg toch een strafschop mee. Doelman Roman Weidenfeller keerde de matig ingeschoten penalty van Robben en ontpopte zich tot held van de avond.

Bayern liep in 2012 tot dusverre tegen drie nederlagen en drie remises aan. Dortmund daarentegen speelde slechts twee keer gelijk, waaronder de spectaculaire wedstrijd tegen VfB Stuttgart (4-4). Dortmund en München staan dit seizoen nog één keer tegenover elkaar: in de finale om de DFB Pokal. Dat trainer Klopp de beschikking heeft over een aantal talentvolle spelers werd vorig seizoen al duidelijk. De 'jonge honden' Mario Götze, Nuri Sahin (na het kampioenschap vertrokken naar Real Madrid), Kevin Grosskreutz, en Shinji Kagawa namen het elftal vorig jaar al op sleeptouw.

Dit seizoen was te zien dat de jongelingen nog steeds over een creatieve geest beschikken, maar zich ook hebben vermand. Lucas Barrios had vorig seizoen nog een enorme bijdrage aan de titel met liefst zestien treffers. Tot voor de winterstop scoorde de aanvaller in zestien optredens slechts één keer.

Zijn taak werd moeiteloos overgenomen door Robert Lewandowski, die tot dusverre al tot twintig doelpunten kwam. Ook Kagawa bleef goed presteren en vond al dertien keer het net. Götze, het wonderkind uit Dortmund, kwam door een liesblessure in de tweede seizoenshelft niet meer in actie, althans tot zijn invalbeurt in de kampioenswedstrijd. In het seizoen 1998/99 behaalde Bayern München 78 punten. Met nog twee wedstrijden te gaan maakt Dortmund kans om dat record te verbreken. Het puntenaantal waarmee het vorig seizoen kampioen werd is in ieder geval al geëvenaard; 75 punten waren vorig jaar voldoende voor de titel en is nu het aantal waarover de formatie van Klopp beschikt.

Door de winst op Borussia Mönchengladbach kroonde Dortmund zich tot kampioen. De club is soeverein Meister geworden. Met een ongeslagen reeks van 26 wedstrijden - en nog steeds voort durend - mag Borussia Dortmund zich voor de achtste keer in de geschiedenis van de club kampioen van Duitsland noemen.

Tekst: Joost Hofman Foto's: VI Images

Bekijk hier al onze video's