Diego Costa sceptisch over WK-kansen ondanks Spaanse flirt

Diego Costa wacht in spanning af of bondscoach Vicente del Bosque hem selecteert voor de nationale ploeg van Spanje. Luiz Felipe Scolari liet de in Brazilië geboren clubtopscorer van Atlético Madrid opnieuw links liggen, waardoor een uitnodiging van Del Bosque een opmerkelijke wending zou kunnen geven aan de interlandloopbaan van de 24-jarige aanvaller.

Diego Costa sceptisch over WK-kansen ondanks Spaanse flirt

Diego Costa speelde eerder dit jaar twee interlands voor Brazilië, maar omdat het om vriendschappelijke duels met Rusland en Italië ging zijn zijn optredens voor zijn vaderland niet bindend. Nu hij samen met Lionel Messi de topscorerslijst van de Primera División aanvoert, zag de Spaanse voetbalbond zijn kans schoon. De FIFA zal binnenkort duidelijkheid geven over de speelgerechtigheid van de man die zowel een Braziliaans als een Spaans paspoort heeft.

Zelf weet Diego Costa nog altijd van niks. 'Er is niemand die contact met me heeft opgenomen', stelt de spits in Spaanse media. 'Maar als dat wel gebeurt, wie ben ik dan om nee te zeggen tegen het verzoek van een bondscoach? Het is een voorrecht om te kunnen kiezen tussen deze twee grote landenploegen.'

Fred troeft al liggend de Spaanse defensie af tijdens 3-0 zege in de finale om de Confederations Cup. De 29-jarige spits is een van de vier aanvallers die Diego Costa boven zich moet dulden in de pikorde bij Brazilië.
Fred troeft al liggend de Spaanse defensie af tijdens 3-0 zege in de finale om de Confederations Cup. De 29-jarige spits is een van de vier aanvallers die Diego Costa boven zich moet dulden in de pikorde bij Brazilië.

Afgelopen zomer was Brazilië in de finale van het toernooi om de Confederations Cup nog met 3-0 te sterk voor Spanje. Voor Diego Costa was echter geen rol weggelegd tijdens dat duel. Hoewel Scolari hem in maart van dit jaar een kans gaf in de Selecão, heeft Diego Costa sindsdien niets meer vernomen van de bondscoach van het WK-gastland.

Diego Costa tijdens zijn interlanddebuut voor Brazilië in het oefenduel met Italië (2-2).
Diego Costa tijdens zijn interlanddebuut voor Brazilië in het oefenduel met Italië (2-2).

Ook nu hij zich na het vertrek van Radamel Falcao naar AS Monaco heeft opgeworpen als de nieuwe aanvalsleider van Atlético ziet Scolari het niet in de 1 meter 88 lange aanvaller zitten. De 64-jarige keuzeheer van de vijfvoudig wereldkampioen gaf voor de oefenduels met Zuid-Korea en Zambia de voorkeur aan Pato (Corinthians, ex-AC Milan) en Jô (Atlético Mineiro, ex-CSKA Moskou en oud-Manchester City), spitsen die in Europa nooit echt voet aan de grond hebben kunnen krijgen.

Omdat ook de momenteel geblesseerde Fred (Fluminense, ex-Olympique Lyon) en Leandro Damião (Internacional) hoger staan in de pikorde, lijkt de keuze van Diego Costa voor Spanje ondanks de aanwezigheid van topspitsen als Álvaro Negredo, Roberto Soldado, Fernando Torres en David Villa gerechtvaardigd, vooral omdat geen van allen tot dusver een onuitwisbare indruk heeft kunnen achterlaten bij Del Bosque.

Zelf blijft Diego Costa enigszins sceptisch over een doorbraak als international en daarmee een eventueel optreden op het WK van volgend jaar in zijn vaderland. 'Scolari heeft zo zijn voorkeuren en ook bij Spanje staat de basiself min of meer vast. Voor een speler zonder ruime interlandervaring blijft het lastig daar verandering in te brengen.'

Overigens heeft Scolari zijn vraagtekens bij het beleid van de FIFA, na de procedure die de Spaanse voetbalbond heeft gestart. 'FIFA keert terug naar de jaren dertig, veertig en vijftig, toen spelers als José Altafini en Alfrédo Di Stefano voor verschillende landen uitkwamen. Ik vind het vreemd dat je vijf, tien of zelfs honderd vriendschappelijke duels kan spelen en dat de FIFA je dan pas erkent als international omdat je 101ste wedstrijd in competitief verband was.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen