Diarra wint rechtszaak van FIFA en eist miljoenen

Reacties

De rechtbank van Charleroi heeft Lassana Diarra donderdag in het gelijk gesteld in de zaak die hij had aangespannen tegen de FIFA en de Belgische voetbalbond KBVB. Volgens Belgische media moeten de bonden een bedrag van zes miljoen euro overmaken aan de huidige middenvelder van Olympique Marseille.

Diarra wint rechtszaak van FIFA en eist miljoenen

De zaak-Diarra mag inmiddels het adjectief 'slepend' dragen. In de zomer van 2014 kwam de bal aan het rollen, toen de Fransman op eigen houtje zijn verbintenis bij Lokomotiv Moskou opzegde. De Russen stapten naar de FIFA, dat Diarra een boete van tien miljoen euro en een speelverbod van vijftien maanden oplegde.

Het sporttribunaal CAS bevestigde pas in mei 2016 deze straf. Daarvóór voerde Diarra echter al onderhandelingen met een aantal clubs. In februari 2015 was Diarra dicht bij een akkoord met Sporting Charleroi nadat eerder besprekingen met Internazionale niets opleverden. Volgens het kamp-Diarra kwam dit omdat de FIFA clubs dreigde een deel van de boete te laten betalen als ze de middenvelder in zouden lijven. Uiteindelijk zou hierdoor ook Sporting Charleroi zijn afgehaakt.

Diarra's advocaten Jean-Louis Dupont en Martin Hissel stelden dat de verplichte mede-aansprakelijkheid in strijd is met het Europese verdrag voor het vrije verkeer van werknemers. De KBVB moet 'bloeden' omdat ze aan de leiband van de FIFA liep in plaats van haar verantwoordelijkheid te nemen en Diarra's transfer te fiatteren.

Dupont en Hissel melden in een verklaring aan Sporza dat ze nu doorpakken. 'De fout van de FIFA en de Belgische bond staat vast en de schade is vastgesteld. Het artikel in kwestie is onwettig aangaande het Europese recht en dus niet toepasbaar. Het zal in de toekomst de carrière van voetballers niet meer dwarsbomen. Wij gaan nu bij de FIFA en de KBVB de totale winstderving opeisen, minstens zes miljoen euro.’

De 31-jarige Diarra tekende in de zomer van 2015 bij Olympique Marseille, waar hij zijn loopbaan opnieuw 'lanceerde'. De middenvelder verdiende zelfs een plek in de Franse EK-selectie, al kon hij deze door een blessure niet invullen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.