Dembélé bezorgt AZ winst tijdens hectisch Avondje NAC

AZ beleefde een moeizame avond op bezoek bij NAC Breda. In een duel dat bol stond van de opstootjes pakte de koploper uit Alkmaar toch weer de volle winst. Moussa Dembélé besliste de wedstrijd met een prachtige individuele actie: 0-1.

De toon van het Avondje NAC was al na een paar minuten gezet. Mounir El Hamdaoui had al een paar aanslagen te verwerken gekregen toen hij voor eigen rechter speelde en Kees Kwakman een klap in het gezicht gaf. Scheidsrechter Ruud Bossen liet de actie van de topscorer van de Eredivisie onbestraft.

NAC speelde op het randje van het toelaatbare en ontregelde met die tactiek het aanvalsspel van AZ. De thuisclub kreeg zelfs de beste kansen. Matthew Amoah miste de grootste mogelijkheid. Na een vrije trap van Martijn Reuser stond de Ghanees vrij maar hij schampte de bal slechts met zijn hoofd. Rob Penders kopte nog een keer net naast.

El Hamdaoui bleek tijdens de rust niet verder te kunnen en trainer Louis van Gaal verving hem verrassend genoeg door de jonge Marko Vejinovic. Ari bleef nog op de bank, al kwam hij later in de tweede helft Demy de Zeeuw aflossen.

Ook na de wisselingen bleven uitgespeelde kansen schaars. Dat het enige doelpunt een gevolg was van een bevlieging van Dembélé was dan ook geen toeval. De Belgische international begon zijn avontuur ter hoogte van de middenlijn, won duels van Patrick Mtiliga en Anthony Lurling en schoot eenmaal in het strafschopgebied op doel. Penders tikte de bal vervolgens ongelukkig langs zijn eigen doelman Jelle ten Rouwelaar: 0-1.

Na dat doelpunt waren er nog twintig minuten te spelen, maar veel gebeurde er niet meer in Breda. AZ weerstond het offensiefje van NAC met gemak en speelde professioneel de wedstrijd uit. Als zowel FC Twente als Ajax dit weekeinde punten laat liggen zijn de Alkmaarders kampioen.