Defensieve discipline van Benítez in Newcastle wel gewenst

Reacties

Newcastle United heeft Rafael Benítez gekozen als de crisismanager die The Magpies moet behoeden voor degradatie. Een opmerkelijke keuze. De 55-jarige Spanjaard is meer gewend om de strijden om hoofdprijzen. Newcastle heeft misschien het uitgavenpatroon van een titelkandidaat, maar staat toch echt negentiende in de Premier League. Het is lang geleden dat Benítez zich in die regionen ophield, maar zijn denkwijze zou wel eens goed van pas kunnen komen.

Defensieve discipline van Benítez in Newcastle wel gewenst

Benítez werd begin deze eeuw bekend bij het grote publiek toen hij van Valencia een geoliede machine maakte die in 2002 en 2004 Barcelona en Real Madrid aftroefde in de strijd om de landstitel en in dat laatste jaar ook de UEFA Cup veroverde. Die successen leverden de geboren Madrileen een contract op bij Liverpool, waarmee hij eveneens indruk maakte. Behalve de beroemde Champions League-zege in 2004/05 (na penalty's tegen AC Milan) vormen ook een Europese Super Cup, een FA Cup en een Community Shield daarvan het bewijs.

Die prijzen pakte Benítez in zijn eerste twee jaar, maar ook daarna deed Liverpool nog van zich spreken. In 2007 haalden The Reds met Dirk Kuijt en Boudewijn Zenden in de gelederen opnieuw de Champions League-finale, waarin AC Milan dit keer wel te sterk was. Met een op papier mindere selectie van de andere Engelse topploegen eindigde Liverpool bovendien vier keer in de topvier van de Premier League. In 2008/09 scheelde het zelfs niet veel of Benítez had de club de eerste landstitel sinds 1990 bezorgd. Manchester United werd met vier punten meer kampioen.

Op basis van die lange periode op Anfield is Engeland het tweede thuis geworden van Benítez. Maar bovendien zagen ook absolute topclubs in hem de ideale kandidaat om voor nieuwe successen te zorgen. Benítez kreeg te maken met de erfenissen van José Mourinho (Internazionale), Walter Mazzarri (Napoli) en Carlo Ancelotti (Real Madrid), maar dat ging hem ondanks een surplus aan kwaliteit in de spelersgroep niet heel goed af. Bij Inter en Real hield hij het nog geen seizoen vol. Bij Napoli kreeg hij twee jaar de tijd, maar was hij ondanks twee bekers zelden onomstreden.

Rafael Benítez was in 2012/13 voor het laatst te zien op St. James' Park. De ploeg van manager Alan Pardew won destijds met 3-2 van Chelsea.
Rafael Benítez was in 2012/13 voor het laatst te zien op St. James' Park. De ploeg van manager Alan Pardew won destijds met 3-2 van Chelsea.

Dat was hij op zijn zachtst gezegd ook niet bij Chelsea. Vanwege zijn uitspraken in zijn periode bij Liverpool – Benítez zei dat hij nooit voor een club als The Blues zou willen werken – was de als Spaanse ober betitelde opvolger van Roberto Di Matteo nooit populair op Stamford Bridge, zelfs niet toen hij in De Arena de Europa League won. Het leedvermaak bij de Chelsea-aanhang zal dan ook groot zijn als over twee maanden blijkt dat de missie van Benítez in Newcastle is mislukt. De ploeg van manager Guus Hiddink heeft daar overigens al aan bijdragen met een 5-1 zege.

Bij The Toon Army kan Benítez zich deze week al in één klap geliefd maken. Zondag wacht immers aartsrivaal en directe concurrent Sunderland in de lokale derby. Het zijn sowieso de weken van de waarheid, omdat in april ook al duels met Norwich City en Swansea City op de rol staan. Echte degradatieduels, waarvan het maar de vraag is of Benítez weet hoe hij zijn ploeg daarop moet voorbereiden. De laatste keer dat hijzelf tegen degradatie streed was in 1998/99 met Extremadura. De club die hij zelf aan promotie had geholpen, daalde weer af naar de Segunda División.

Voorzorg
Ook zijn allereerste trainersklus, die in 1995/96 bij Real Valladolid, draaide uit op een deceptie. Na 23 duels stond de ploeg van Benítez onderaan in de Primera División. Met alleen de B-ploeg van Real Madrid op zijn cv mocht de destijds 35-jarige coach het seizoen niet afmaken. Een garantie dat Benítez als opvolger van Steve McClaren voor een ommekeer gaat zorgen in Newcastle is er dan ook niet. Gezien het ongetwijfeld forse salaris dat Benítez gaat verdienen, heeft de club uit voorzorg een clausule ingebouwd dat het ondanks een driejarig contract van hem af kan bij degradatie.

Saillant is dat Benítez met zijn imago wellicht meer bij laagvliegers dan titelkandidaten past. De 55-jarige Spanjaard torste altijd de reputatie van een defensief denkende trainer met zich mee. Die aanpak leverde bij clubs als Valencia en Liverpool successen op, maar was vooral tijdens zijn laatste job Real een grote bron van ergernis. Met 53 tegengoals kan de werkgever van Vurnon Anita, Tim Krul, Daryl Janmaat, Siem de Jong en Georginio Wijnaldum juist wel wat defensieve discipline gebruiken. En anders begint Benítez komende zomer gewoon weer aan een nieuwe trainersklus.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.