Defensief zwak Twente verliest ook thuis van Villarreal

FC Twente kan zich volledig gaan focussen op de strijd om de landstitel. In de Europa League bleek Villarreal over twee wedstrijden een maatje te groot.

Op eigen veld zegevierde de Spaanse subtopper vorige week al met 5-1, waardoor de ploeg van trainer Michel Preud'homme voor een schier onmogelijke opgave stond. FC Twente was donderdagavond niet bij machte het klassenverschil uit de heenwedstrijd weg te poetsen en verloor met 1-3.

Toch was Twente aanvankelijk wel van plan in ieder geval nog iets van de wedstrijd te maken. Vooral Emir Bajrami toonde zich in de eerste helft erg bedrijvig. De Zweed stichtte gevaar met zijn snelheid en acties en zag na een kwartier spelen een afstandsknal gekeerd worden door Villarreal-doelman Diego López.

Even later was het wél raak. Na een fraaie combinatie tussen Theo Janssen en Bryan Ruiz bezorgde de Costa Ricaan de bal vanaf de linkerflank bij Bajrami. De vleugelspeler tikte vervolgens eenvoudig binnen: 1-0. Even ontstond er iets van hoop bij de Tukkers. Zeker toen Twente op slag van rust dichtbij de 2-0 was, maar de inglijdende Marc Janko kwam een teenlengte tekort op een aangesneden voorzet van Bajrami. Twente wist waar het de tweede helft aan toe was. Drie doelpunten waren nodig. Echter, het was Villarreal dat de wedstrijd na een uur spelen naar zich toe trok. Dwight Tiendalli verkeek zich op een voorzet en trachtte dat met een slordige sliding op Wakaso Mubarak tevergeefs te herstellen.

Gevolg: rood voor Tiendalli en een strafschop voor de gasten. Vanaf de stip passeerde Guiseppe Rossi eenvoudig Sander Boschker (de vervanger van de geblesseerde Nikolay Mihaylov). De gelijkmaker kwam hard aan in het Twente-kamp, waar alle hoop en geloof wegvloeide.

In het laatste halfuur schakelde Villarreal een tandje bij en kreeg het een aantal kansen, maar de goed keepende Boschker voorkwam lange tijd een achterstand. Tien minuten voor tijd moest Boschker voor de tweede keer capituleren en opnieuw kwam het doelpunt vanaf elf meter, nadat Bart Buysse onbeholpen aan de noodrem had getrokken. Deze keer viel de eer ten beurt aan Marco Rubén: 1-2.

Vlak voor het verstrijken van de officiële speeltijd bepaalde Cani de stand met een fraai afstandsschot op 1-3. Daar bleef het bij, waardoor aan het Europese avontuur van FC Twente in de kwartfinale van de Europa League een einde kwam. Villarreal treft in de halve finale FC Porto. Foto: VI Images