Defensie PEC Zwolle is dit seizoen zo lek als een vergiet

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. In Zwolle treffen zaterdagavond PEC en FC Groningen elkaar, twee clubs die recent het KNVB-bekertoernooi wonnen.

Defensie PEC Zwolle is dit seizoen zo lek als een vergiet
Speelronde: 14
Aftrap: zaterdag 26 november, 19.45 uur
Scheidsrechter: Pol van Boekel

• Zowel PEC Zwolle als FC Groningen pakte gemiddeld één punt per wedstrijd in de eerste dertien duels. Beide clubs begonnen speelronde veertien aan de onderkant van de middenmoot.

• PEC Zwolle speelt in Eredivisie-verband vaak weinig klaar in thuisduels met FC Groningen. Van de voorgaande veertien ontmoetingen won de club uit Overijssel er slechts drie. De noorderlingen trokken negen keer aan het langste eind en tweemaal werd het gelijk.

• Beide clubs stonden in 2015 tegenover elkaar in de finale van het KNVB-bekertoernooi. Dankzij twee doelpunten van Albert Rusnák kwam FC Groningen als winnaar uit de strijd.

• PEC Zwolle had na dertien wedstrijden het hoogste aantal goals geïncasseerd in de Eredivisie, liefst 24. Met 23 tegendoelpunten bekleedde provinciegenoot Go Ahead Eagles de tweede positie op deze ranglijst.

Ron Jans was jarenlang uiterst succesvol met FC Groningen.
Ron Jans was jarenlang uiterst succesvol met FC Groningen.

• Vanzelfsprekend blijft dit een bijzonder duel voor Ron Jans. De oud-prof werd eind 2002 aangesteld bij FC Groningen en onder zijn leiding vestigden de noorderlingen zich steevast in de middenmoot of subtop. Pas in 2010 vertrok Jans bij Groningen.

• Kingsley Ehizibue was dit seizoen al negen keer het slachtoffer van een overtreding waarvoor de boosdoener een kaart kreeg. Dat is minimaal twee keer vaker dan iedere andere speler in de Eredivisie.

• Bij wedstrijden van FC Groningen regent het dit seizoen schoten, 384 in totaal, oftewel het hoogste aantal na dertien speelrondes. De noorderlingen zelf staan op 184 schoten en moesten tweehonderd schoten toestaan. 

• Tom van Weert is de laatste weken op dreef. De voormalig speler van Excelsior was bij vier van de laatste vijf doelpunten van FC Groningen betrokken met een assist (eenmaal) of een doelpunt (drie keer). Van Weert maakte vorige week zaterdag de winnende 2-1 tegen ADO Den Haag.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.