Defensie Oranje houdt met tien man stand tegen Colombia

Het Nederlands elftal heeft de laatste interland van 2013 besloten met een doelpuntloos gelijkspel tegen Colombia en bleef als enige landenteam in de wereldtop ongeslagen. Oranje speelde door een rode kaart voor Jeremain Lens bijna een uur met tien man tegen de Zuid-Amerikaanse WK-ganger, maar bleef dankzij een weer stabiel ogende achterhoede ongeslagen in het eerste volledige kalenderjaar onder leiding van Louis van Gaal.

Defensie Oranje houdt met tien man stand tegen Colombia

Hoewel Oranje ook na het 2-2 gelijkspel tegen Japan van afgelopen zaterdag ongeslagen bleef, overheerste het weggeven van de controle en daardoor een 2-0 voorsprong na afloop. Tegen Colombia had het door blessures van Arjen Robben en Nigel de Jong nog verder uitgeholde elftal van Van Gaal die controle weer wel, omdat de Zuid-Amerikaanse bedwinger van België gewillig inzakte.

In de tegenstoot kwam Colombia er met enkele lange ballen achter de Oranje-defensie weliswaar een paar keer gevaarlijk uit, maar omdat doelman Jasper Cillessen steevast goed van de lijn kwam waren de beste kansen aan de andere kant van het veld te noteren. Met name in de zesde minuut was een doelpunt dichtbij. Rafael van der Vaart raakte met een afstandsschot de paal, waarna Siem de Jong de bal uit de rebound voor open doel naast prikte.

Jeremain Lens kon in tegenstelling tot aanstichter Pablo Armero voortijdig de kleedkamer opzoeken.
Jeremain Lens kon in tegenstelling tot aanstichter Pablo Armero voortijdig de kleedkamer opzoeken.

In het laatste kwartier voor rust stapelden de problemen voor Oranje zich echter op. Allereerst mocht de in de basis debuterende Joël Veltman van geluk spreken dat zijn fout in de opbouw geen tegengoal opleverde, omdat doelpuntenmaker Teofilo Gutiérrez buitenspel stond. Kort daarna moest Jeremain Lens met een rode kaart van het veld. Hij greep Pablo Armero naar de keel als reactie op natrappen van de Colombiaan, die echter mocht blijven staan.

Toen ook Siem de Jong en Rafael van der Vaart geblesseerd van het veld gingen, moest Van Gaal andermaal een beroep doen op zijn improvisatievermogen. Met Luciano Narsingh en Leroy Fer als hun vervangers had Oranje het ook na rust lastiger dan in het eerste half uur. Maar sterspeler Radamel Falcao kreeg alleen vroeg in de tweede helft kans op een doelpunt. Nadat Veltman (foto boven met Falcao) hem even uit het oog was verloren, nam de steraanvaller van AS Monaco Cillessen vanuit een moeilijke hoek onder vuur.

Met Daley Blind, Joël Veltman, Jasper Cillessen, Ron Vlaar en de vlak voor tijd ingevallen Patrick van Aanholt hield Oranje Radamel Falcao en co van scoren af.
Met Daley Blind, Joël Veltman, Jasper Cillessen, Ron Vlaar en de vlak voor tijd ingevallen Patrick van Aanholt hield Oranje Radamel Falcao en co van scoren af.

Met tien man bleef het Nederlands elftal, mede dankzij het in tegenstelling tot het duel met Japan nu weer stabiel ogende verdedigingsblok, relatief eenvoudig overeind. Er had zelfs een goal ingezeten, ware het niet dat Fer tot twee keer toe de trekker niet kon overhalen na door Depay en Narsingh uitstekend opgezette aanvallen. Omdat Cillessen ook goed redde op een kopbal van James Rodríguez bleef het 0-0 in De Arena. Vitesse-verdediger Patrick van Aanholt maakte als vervanger van Depay nog zijn debuut als international.

Aangezien Oranje zich met tien man kranig weerde tegen Colombia, werd het kalenderjaar dus ongeslagen afgesloten. Gezien de recente historie is dat een voorbode voor een goed WK. In aanloop naar de finaleplaats op het WK 2010 in Zuid-Afrika verloor het Nederlands elftal onder Van Gaals voorganger Bert van Marwijk ook geen enkele wedstrijd in het kalenderjaar 2009. Samen met het doelpuntloze gelijkspel moet dat voldoende zijn om het vertrouwen van Oranje in eigen kunnen na de domper tegen Japan weer nieuw leven in te blazen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen