De Turkse vechtmachine is terug

Reacties

Turkije rekende dinsdagavond af met Tsjechië (2-0) en is daardoor nog altijd in de race voor een plek bij de laatste zestien. Namens VI analyseert Freek Jansen het duel.

De Turkse vechtmachine is terug

Groep F, derde ronde
21 juni 2016
Lens

Een bondscoach onder druk, een ster die werd uitgefloten, gesteggel om premies en teleurstellende prestaties. De eerste week van het EK was een drama voor Turkije, maar vanavond voetbalde de ploeg alle frustraties van zich af. Op een manier die bij de voetbalnatie past.

Turkije wist dat een ultieme krachtinspanning noodzakelijk was om alsnog de volgende ronde te bereiken. Met die instelling gingen de spelers het veld in en het leidde vanaf het eerste fluitsignaal tot authentiek Turks spel. Vol passie en overgave ging de ploeg overal op het veld de strijd aan. Het vizier was vooruit gericht, waarbij positiewisselingen in aanvallend opzicht voortdurend voor gevaarlijke aanvallen zorgden. 

Met Emre Mor, Arda Turan en Burak Yilmaz beschikte de ploeg daarbij in aanvallend opzicht over drie spelers, die zichzelf continu willen onderscheiden. Ze waren tegen Tsjechië steeds weer aanspeelbaar en loerden op de ruimtes achter de Tsjechische verdediging. Aangezien de Tsjechen wisten dat winst noodzakelijk was, trok de ploeg ten aanval. Het gevolg was een open wedstrijd, waarin tijdens het EK eindelijk eens niet de verdedigende organisatie als heilig werd verklaard.

Turkije speelde met het hart, vocht vol passie de strijd op het middenveld uit, waarbij er continu een gevecht plaatsvond om de tweede bal. De Turken kwamen veelvuldig als winnaar uit die duels, waardoor de ploeg grip hield op de wedstrijd en niet in een vroeg stadium met de rug tegen de muur kwam te staan. De aanvalsdrift van Tsjechië haalde het beste bij de Turken naar boven. Zonder te ver achteruit te lopen lukte het de Turken om de tegenstander op afstand te houden. En als de dreiging toenam, werd vol overgave voor de bal gevochten.

De ultieme beloning is morgen plaatsing voor de volgende ronde, maar de waardering was vandaag na zeventig minuten al hoorbaar. De Turken lieten de bal van voet tot voet gaan en werden daarbij ondersteund door luid gejuich van de eigen aanhang. De vechtmachine is terug, gevolgd door de bravoure dat Turkije alsnog iets moois van het EK kan maken.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.