De Primera División heeft zijn eigen Vardy

Reacties

De vijftiende speelronde van de Primera División begint vrijdagavond met het duel Getafe - Real Sociedad. VI-redacteur Reon Boeringa blikt vooruit.

De Primera División heeft zijn eigen Vardy

Wie is de beste afmaker van de Primera División? Stel de vraag aan vijf voetballiefhebbers en je krijgt vijf verschillende antwoorden. De een kiest voor Lionel Messi, kunstenaar en scherpschutter in één. Een ander kiest voor doelpuntenmachine Cristiano Ronaldo, terwijl er ook mensen zullen gaan voor Luis Suárez, Neymar of Antoine Griezmann. De beste afmaker van dit seizoen is daarmee echter nog niet genoemd. De dodelijkste spits van de Primera División luistert namelijk naar de naam Imanol Agirretxe. Geen enkele speler heeft zo weinig kansen nodig om te scoren als hij.

Even voorstellen: Agirretxe is een 28-jarige spits die tot voor kort een anonieme carrière kende bij Real Sociedad. Hij maakte nog nooit meer dan dertien doelpunten in een seizoen (2012/13) en was de afgelopen jaren lang niet altijd basisspeler. Dit seizoen is Agirretxe echter beter dan ooit. Met elf doelpunten in dertien duels is zijn persoonlijke doelpuntenrecord al binnen handbereik en is hij belangrijker dan ooit voor zijn ploeg.

Agirretxe is bepaald geen wondermidvoor. Zijn motoriek is houterig, met de bal aan de voet is hij bepaald niet sterk en aan sprintduels hoeft hij niet eens te beginnen. Zijn timing, positionering en accuratesse zijn wél van ongeëvenaard hoog niveau. Agirretxe heeft gemiddeld slechts drie schoten nodig voor één doelpunt. Ter vergelijking: Neymar en Suárez, de enige spelers die hij boven zich hoeft te dulden op de topscorerslijst, hebben respectievelijk 4,2 en 3,9 schoten nodig om tot scoren te komen. Ronaldo heeft zelfs zes pogingen nodig voor een goal.

Met het transferwindow in aantocht, zal Agirretxe de komende weken veelvuldig opduiken in de geruchtenrubrieken. Real Sociedad kan echter niet zonder zijn antiheld, al is het maar omdat zijn elf doelpunten ruim tweederde van de totale productie (zestien goals) van de club uit San Sebastián vormen.

In tegenstelling tot de Engelse sensatie Jamie Vardy speelt Agirretxe al langer op het hoogste niveau, maar de fraaie parallel is dat de twee grootste competities ter wereld zich dit seizoen allebei verbazen over de prestaties van een tot voor kort onbeminde spits. Het zijn de verrassingen die het voetbal mooi maken.

Programma
Getafe 11-12
20:30
Real Sociedad
Barcelona 12-12
16:00
Deportivo La Coruña
Celta de Vigo 12-12
18:15
Espanyol
Levante 12-12
18:15
Granada
Sevilla 12-12
20:30
Sporting Gijón
Las Palmas 12-12
22:05
Real Betis Sevilla
Rayo Vallecano 13-12
12:00
Málaga
Eibar 13-12
16:00
Valencia
Atlético Madrid 13-12
18:15
Athletic de Bilbao
Villarreal 13-12
20:30
Real Madrid
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.