De man van de magische avond in Tallinn ziet Oranje weer terug

Reacties

Op weg naar het WK 2014 beleefde het Nederlands elftal een zorgeloze kwalificatiereeks. Met negen zeges en één gelijkspel waren de cijfers meer dan goed. Die ene remise kent echter wel een verhaal. Eentje met een bijzondere hoofdrolspeler.

De man van de magische avond in Tallinn ziet Oranje weer terug

Het is de nazomer van 2013. De eerste week van september zit er bijna op en de Oranje-fans maken zich op voor een interlandbreak. Nederland staat er pico bello voor met louter overwinningen in de eerste zes duels in Groep D. In Tallinn staat de tweede ontmoeting met het kleine Estland op het programma. Niemand die de Esten een serieuze kans toedicht op een punt, laat staan een zege. De eerdere confrontatie eindigde zonder veel moeite in een 3-0 overwinning voor Oranje.

De vreugde wordt groter wanneer Arjen Robben in minuut twee zijn handelsmerk te gelde maakt. Hij trekt vanaf de rechterkant naar binnen, krijgt net te veel ruimte van Dmitri Kruglov en poeiert met zijn linker raak. Een makkelijk avondje voor Nederland lijkt aanstaande. Dat Wesley Sneijder en Robin van Persie daarna kansen op 0-2 laten liggen is jammer, maar lijkt niet onoverkomelijk.

In de achttiende minuut komen de Esten echter verrassend terug tot 1-1. Konstantin Vassiljev krijgt vanaf de rechterkant de bal aangespeeld, poort Stefan de Vrij meteen en haalt dan hard en laag uit richting de hoek. Michel Vorm kan er niet bij en staat de gelijkmaker toe.

Konstantin Vassiljev viert zijn eerste doelpunt tegen Oranje met zijn teamgenoten.
Konstantin Vassiljev viert zijn eerste doelpunt tegen Oranje met zijn teamgenoten.

Vassiljev is een paar dagen daarvoor voor het eerst vader geworden. De kraamtijd is nog gaande en toch is de nieuwe papa van de partij voor de wedstrijd tegen Nederland. Bondscoach Tarmo Rüütli kan de middenvelder van Amkar Perm goed gebruiken in zijn elftal en ziet dat zijn keuze geweldig uitpakt.

Het sprookje van Vassiljev is dan nog niet ten einde. Tien minuten na rust maakt hij er namelijk op fantastische wijze 2-1 van voor de Esten. Martin Vunk bedient hem met een boogballetje, waarna Vassiljev met links kort aanneemt, de bal één keer laat stuiteren en meteen daarna over Vorm heen het doel in wipt. Zielsgelukkig zijgt Vassiljev neer op het gras bij de cornervlag.

Domper in blessuretijd
Daarna gaat de knop om en zet Estland alles op alles om een historisch resultaat te boeken. Lang lijkt dat te lukken, maar in blessuretijd gaat het toch nog mis. Raio Piiroja trekt Van Persie in het zestienmetergebied naar de grond en kan met rood op zak vertrekken. Van Persie schiet Oranje vervolgens op de valreep naar een remise.

'Oranje ontsnapt dankzij late penalty aan afgang in Estland', kopt VI die avond. In retrospectief zullen weinig fans het Nederland kwalijk nemen dat het die bewuste avond in Tallinn allemaal wat moeizaam ging. Het kwam uiteindelijk goed, zullen we maar zeggen. Er lang bij stilstaan hoeft niet meer.

Hoe anders is dat in Estland. Daar bewaart men uitstekende herinneringen aan de ontmoeting met het grote Oranje in 2013. Want wat zich afspeelde in de hoofdstad was uniek. De remise tegen Nederland is één van de meest aansprekende resultaten in de recente geschiedenis, naast overwinningen op Finland en Kroatië en een gelijkspel tegen Zweden. Het zijn de uitschieters die de Esten als bescheiden voetbalnatie koesteren.

Konstantin Vassiljev zit Wesley Sneijder op de huid tijdens de wedstrijd in Tallinn.
Konstantin Vassiljev zit Wesley Sneijder op de huid tijdens de wedstrijd in Tallinn.

Voor Vassiljev zelf is de wedstrijd een hoogtepunt in zijn interlandloopbaan. Dat hij tegen Oranje een avond van ongekende proporties beleefde, blijkt wanneer we de cijfers erbij pakken. Zijn twee doelpunten tegen Nederland zijn uiteindelijk zijn enige interlandtreffers van het jaar, terwijl hij in 2013 toch nog acht andere interlands speelt.

'We maakten prima doelpunten', grijnst de man van de wedstrijd na afloop van de bewuste avond. 'En dit punt doet recht aan alles wat er vanavond gebeurde op het veld.'

Vassiljev krijgt daarin bijval van de bondscoach van Oranje. 'In aanloop naar de wedstrijd zei ik al dat hij de man in vorm was', zegt Van Gaal naderhand. 'Dat eerste doelpunt maakte hij uit het niets en het veranderde de wedstrijd volledig. Iedereen dacht dat wij het hier makkelijk zouden krijgen, maar de Esten speelden erg goed. Met name de jongen die twee goals maakte.'

Postimees, de oudste krant van Estland, geeft Vassiljev een 10 voor zijn optreden. 'Dat hij een paar dagen voor de wedstrijd vader is geworden gaf hem vleugels. Hij barstte van het zelfvertrouwen en bewees zich als een echte motor in de ploeg. Vassiljev bracht Estland terug in de wedstrijd met zijn eerste goal en zal voor altijd herinnerd worden om zijn tweede. Althans, in Estland.'

Weerzien zonder glans
Maandagavond zien Estland en Oranje elkaar terug, zes jaar na de opvallende avond in Tallinn. Wie een blik werpt op de Nederlandse selectie van toen en nu ziet maar weinig overeenkomsten. De enige die tijdens die bewuste avond op het veld stond en er nu weer bij is, is Kevin Strootman.

Bij de Esten is Piiroja al een paar jaar gestopt, net als Vunk, de man van de assist bij de 2-1. Ragnar Klavan is nog wel van de partij en draagt nog steeds de aanvoerdersband nog om de arm. En wie ook niet ontbreekt is Vassiljev. Hij is vorige maand 35 jaar geworden en de teller staat inmiddels op 114 optredens voor zijn land.

Konstantin Vassiljev speelde de laatste jaren onder meer in Polen, bij Jagiellonia Bialystok.
Konstantin Vassiljev speelde de laatste jaren onder meer in Polen, bij Jagiellonia Bialystok.

Een paar maanden geleden keerde hij pas terug op nationale bodem, na een elf jaar durende voetbalreis door Slovenië, Rusland en Polen. De enige domper is dat Vassiljev hoogstwaarschijnlijk niet in actie zal komen tegen Nederland. Vrijdag liet hij zich een kwartier voor tijd wisselen tegen Wit-Rusland na een tik.

'De kans dat hij ons van dienst kan zijn is heel, heel klein', zei bondscoach Karel Voolaid zondag. Vassiljev is nog niet hersteld en waarschijnlijk is zelfs een rol als invaller teveel gevraagd. 'Maandag krijgen we uitsluitsel, dus onze hoop is nog niet compleet begraven. Ondanks zijn leeftijd is het nog een jongeman en hij brandt van verlangen om te spelen. We zullen zien', aldus de bondscoach.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Estland
Meer over Estland
Meer Nederland
Meer over Nederland
Meer EK-kwalificatie
Meer over EK-kwalificatie
Meer K. Vassiljev
Meer over K. Vassiljev
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.