De Jonge treurt: 'Het zit ons duidelijk niet mee in deze fase'

Heracles Almelo zit in de hoek waar de klappen vallen. Althans dat vindt trainer Jan de Jonge. In eigen huis gingen de Tukkers in de slotfase onderuit tegen FC Utrecht (2-1). Met twee doelpunten in de tweede helft was Jens Toornstra de beul van Heracles.

'De eerste helft was er niets aan de hand en gingen we met een 1-0 voorsprong de rust in. Ook na de onderbreking kwamen wij niet in de problemen. Totdat Steve de Ridder de bal met zijn hand meenam naar het doel', blikte De Jonge terug op de gelijkmaker van FC Utrecht.

'Je zag dat de scheidsrechter bij die handsbal zijn fluit in de mond had', ging de coach van Heracles verder. 'Maar hij liet wel verder spelen, terwijl mijn spelers stopten met lopen. Daaruit ontstond de 1-1. Daarna pakten wij het wel op en kregen we nog wat kansjes, maar uiteindelijk was dit een cruciaal moment.'

'Dan krijg je wel een tik die je moet verwerken. En in de laatste fase gaven we ook nog een doelpunt weg en verloren we zelfs. Het zit ons duidelijk niet mee in deze fase, maar dit mag gewoon niet gebeuren', aldus De Jonge, die met zijn ploeg op de vijftiende plaats bivakkeert.

Verhouding
Na afloop was Jan Wouters vooral opgelucht. De coach van FC Utrecht doorbrak het uitcomplex. Zijn team speelde niet sterk in Almelo, maar boekte wel een zwaarbevochten overwinning. 'Ik moet mijn ploeg een groot compliment maken', zegt Wouters. 'Een gelijkspel was misschien de juiste verhouding. Ik ben vooral tevreden met de tweede helft, waarin wij knap zijn teruggekomen.'

In navolging van zijn coach was ook de matchwinner blij met de drie punten. 'We hadden deze overwinning nodig', aldus Toornstra. 'In de uitwedstrijden missen wij de overtuiging. Dat zag je in de eerste helft ook. Pas in de tweede helft speelden we meer vooruit en pakten we uiteindelijk de overwinning. Al was het wel gelukkig. Beide doelpunten werden van richting veranderd. Maar minder blij ben ik er niet om.'

Met de overwinning kwam er ook een einde aan de slechte reeks van FC Utrecht op vreemde bodem. De oogst van zes eerdere uitwedstrijden werd met het resultaat in Almelo verviervoudigd. Heracles blijft op eigen veld juist steken op een oogst van vijf punten.