De Jong scoort bij rentree, maar Newcastle zakt verder weg

Siem de Jong heeft acht maanden na zijn laatste wedstrijd voor Newcastle United zijn rentree gemaakt én gescoord. Desondanks verloren The Magpies voor de zevende keer op rij. Dankzij de 3-2 nederlaag tegen Swansea City moeten Vurnon Anita, Daryl Janmaat, De Jong en Tim Krul nog oppassen dat ze niet verwikkeld raken in de strijd tegen degradatie.

De middag begon veelbelovend voor het Nederlands getinte Newcastle. Ayoze Pérez leek zijn ploeg na twintig minuten uit een voorzet van Emmanuel Rivière op weg naar de eerste zege sinds 28 februari (1-0 tegen Aston Villa) te helpen, maar die voorsprong bleek weinig waard. Nadat Krul nog had voorkomen dat de gevaarlijke Gylfi Sigurdsson gelijkmaakte, deed Nélson Oliveira dat vlak voor rust alsnog met een kopbal.

De gelijkmaker van de Portugese spits leidde uiteindelijk een nieuwe nederlaag van Newcastle in. Sigurdsson maakte er vijf minuten na rust via de binnenkant van de paal 1-2 van. Twintig minuten later viel het doek definitief voor de ploeg van manager John Carver, toen Jack Cork na een één-twee met Oliveira binnentikte. Geen enkele Premier League-ploeg kreeg in eigen huis meer goals tegen dan Newcastle (26).

Met de entree van De Jong hoopte Carver het tij nog te keren. De van een klaplong herstelde ex-Ajacied verschafte Pérez al na een paar minuten een uitstekende kans op de aansluitingstreffer. Die bleef toen uit, maar kwam er alsnog toen De Jong in de 87ste minuut zelf een voorzet van Jack Colback achter Lukasz Fabianski volleerde. Een comeback leidde zijn eerste officiële goal in Engelse dienst echter niet in.

Daardoor ziet Newcastle, halverwege maart nog de nummer elf, de onderste ploegen naderen. Het staat nu veertiende, met drie punten meer dan het Aston Villa van Leandro Bacuna en Ron Vlaar, vier meer dan Hull City en Leicester City en vijf meer dan het Sunderland van manager Dick Advocaat. Die teams hebben bovendien stuk voor stuk nog een duel tegoed.