De Jong relativeert bij Cambuur: 'Nu niet dramatisch doen'

SC Cambuur-trainer Henk de Jong wilde niet te zwaar tillen aan de nederlaag tegen PSV van zaterdagavond (1-2). De coach van de Leeuwarders had genoten van de eerste helft, maar zag een verschil in kwaliteit.

'Wij zijn net niet goed genoeg om die kansen binnen te schieten. Als wij PSV zijn, staan we met 3-0 voor. Of 2-0 minimaal', verwees De Jong in gesprek met de NOS naar de gemiste kansen van Cambuur. Kansen die een topclub in zijn ogen wel omzet in treffers, met PSV als sprekend voorbeeld. 'Dat is het verschil tussen ons en de échte top.'

Na 39 minuten kwam Cambuur op achterstand door een doelpunt van Georginio Wijnaldum. 'Dat gebeurde met een echte PSV-goal', zo oordeelde De Jong. 'Een afgeslagen corner', doelde hij op de voor de Eindhovenaren kenmerkende goals uit spelhervattingen of een snelle tegenstoot. 'Daarna konden zij hun favoriete spel gaan spelen en kregen wij het moeilijk. Uiteindelijk valt er nog een bal klote en verliezen we wéér tegen een topclub.'

Toch had De Jong genoten. 'De eerste helft speelden we fantastisch.  We hebben dat ook met ons eigen spel gedaan. Natuurlijk kunnen we met de kont voor de eigen goal gaan hangen, maar dan verliezen we waarschijnlijk alsnog. Juist door ons eigen spel te spelen hebben we nu 27 punten.'

De verliezende trainer wilde daarom niet te lang stilstaan bij de nederlaag. Dat kan ook niet. Dinsdag wacht PEC Zwolle alweer in het KNVB-bekertoernooi. 'We kunnen nu dramatisch gaan doen, maar PSV heeft negentien keer gespeeld en daarvan zestien keer gewonnen. Wij horen simpelweg ook in dat rijtje verslagen ploegen en moeten onszelf nu niet de put in gaan praten. Laten we lekker normaal doen. Wij zijn nog steeds Cambuur en de nummer zeven van de Eredivisie. We gaan dinsdag weer knallen', besloot hij met zijn vaste uitspraak.