KNVB mist steun in strijd tegen herverkiezing Blatter

De KNVB heeft bij de UEFA-bijeenkomst in Monaco opnieuw felle kritiek geuit op een eventuele herverkiezing van FIFA-voorzitter Sepp Blatter. De Nederlandse voetbalbond is van mening dat de FIFA een nieuwe voorzitter moet krijgen.

KNVB mist steun in strijd tegen herverkiezing Blatter

'De KNVB vindt het teleurstellend dat vandaag bij de UEFA-bijeenkomst in Monaco bleek dat veel andere Europese bonden op dit moment geen gezamenlijk initiatief willen nemen om andere tegenkandidaten te presenteren', liet de bond donderdag weten middels een persbericht.

In juni gaf de KNVB in de persoon van bondsvoorzitter Michael van Praag het startsein voor de discussie over de positie van Sepp Blatter. 'Als Nederland staken wij toen onze nek uit, omdat wij het belangrijk vinden dat er binnen FIFA hervormingen doorgevoerd worden', stelt Van Praag nu nogmaals.

Steun
'Wij kregen toen veel steunbetuigingen van andere bonden. Die steun krijgt nu geen concreet vervolg en dat is teleurstellend. Het voetbal verdient namelijk een wereldvoetbalbond met een beter imago. Ons speerpunt is een transparantere en geloofwaardigere FIFA. De hervormingen binnen FIFA moeten we op de agenda houden. In het bondsbestuur zullen we de aankomende periode overleggen over de mogelijkheden van de KNVB om daar invloed op te hebben.'

De KNVB vond Michel Platini de meest logische kandidaat om de nieuwe voorzitter van de internationale voetbalbond te worden, maar respecteert zijn keuze zich niet verkiesbaar te stellen. Die beslissing deelde de Fransman, nu voorzitter van de UEFA, mede tijdens het congres in Monaco. Hij gaat op voor een derde termijn bij de Europese voetbalbond.

Alle aangesloten bonden kiezen in mei 2015 de volgende voorzitter van de FIFA. Sepp Blatter vervult deze functie sinds 1998 en zou er graag nog een termijn aan vastplakken. Jérôme Champagne is tot nog toe de enige uitdager van de Zwitser.

Meerderheid
De FIFA telt 209 bonden. Dat betekent dat minimaal 105 bonden iemands kandidatuur moeten steunen. De KNVB zal zich er de aankomende periode naar eigen zeggen voor blijven inspannen andere bonden er van te overtuigen dat het voor het mondiale voetbal het beste is als de wereldvoetbalbond na het congres in mei 2015 een nieuwe voorzitter heeft.  

Bekijk hier al onze video's