De Haan: 'Heb alles op zijn kop gezet'

SC Heerenveen-trainer Foppe de Haan erkende na de 3-1 zege op Willem II dat hij SC Heerenveen niet in een 4-4-2-tactiek had moeten laten beginnen. Toen hij in de rust zijn fout herstelde, kantelde het duel.

Na de 5-2 nederlaag bij PEC Zwolle van vorige week dacht De Haan dat zijn ploeg tegen Willem II gebaat was bij een systeemwijziging. Met Mitchell Te Vrede en Henk Veerman als diepe spitsen liep het echter voor geen meter bij de Friezen, beaamde De Haan na afloop tegenover FOX Sports. Daarom haalde hij in de rust Te Vrede van de kant voor Morten Thorsby, terwijl hij Lucas Bijker verving door Kenny Otigba.

'4-4-2 spelen we normaal nooit. Ik dacht na Zwolle: wat is nu verstandig om te doen? Daarom koos ik hiervoor', legde De Haan uit. 'Maar 4-3-3 past veel beter, daar ben ik ook wel liefhebber van. In de rust heb ik het op zijn kop gezet en toen klopte het. De tweede helft was hartstikke goed. Willem II kwam niet over de middellijn.'

Arber Zeneli maakte in de tweede helft zijn eerste doelpunt in Friese dienst. Hij kwam onlangs over van Elfsborg IF. 'De eerste helft verliep niet zoals ik voor ogen had. Na rust kreeg ik meer ballen. Dit was niet mijn beste wedstrijd, maar die goal heeft me een beetje gered', zei hij.