De Haan begint met punt aan nieuw avontuur bij Heerenveen

SC Heerenveen heeft tot twee keer toe een achterstand goed gemaakt tegen Willem II. Doelman Erwin Mulder voorkwam in de slotfase dat dit een derde keer nodig was door een strafschop te keren: 2-2.

In Tilburg waren alle ogen gericht op de dug-out van Heerenveen, waarin Foppe de Haan na elf jaar afwezigheid terugkeerde. De 72-jarige trainer verklaarde zich bereid om de Friese club tijdelijk te leiden na het opstappen van Dwight Lodegewes, die na de 5-2 nederlaag tegen Feyenoord van vorige week zijn conclusies trok. De afgang tegen de Rotterdammers stond niet op zichzelf, want in de eerste negen duels verzamelde Heerenveen slechts zeven punten.

Reden voor De Haan om het mes in zijn opstelling te zetten. Hij wijzigde zijn elftal op liefst vijf posities, maar op het veld was voor rust weinig terug te zien van een schokeffect. Willem II nam namelijk de leiding toen Funso Ojo in de 23ste minuut met een schitterende pass Richairo Zivkovic (foto boven) bereikte. De Ajax-huurling rondde met een volley al even fraai af en maakte zo zijn eerste competitiedoelpunt voor de Tilburgers.

Luciano Slagveer had voor die openingstreffer een uitgelezen mogelijkheid gekregen om Heerenveen een bliksemstart te bezorgen, maar na een overstapje van Henk Veerman was hij te wild in zijn aanname en kon Kostas Lamprou ingrijpen. Het moment was tekenend voor het matige spel van de bezoekers voor rust.

Na de hervatting liet Heerenveen een ander gezicht zien, wat al in de vijftigste minuut succes opleverde. Na geklungel in de Willem II-defensie kwam Sam Larsson vrij. De Zweedse buitenspeler legde af op Veerman, die het speeltuig op overtuigende wijze tegen het net joeg. Heerenveen voerde daarna de druk op, maar met het inbrengen van de bonkige Adam Nemec kantelde Willem II-coach Jurgen Streppel de wedstrijd weer in zijn voordeel.

Met een assist was Sam Larsson van waarde voor SC Heerenveen.

Nemec maakte in de 73ste minuut oorlog in het strafschopgebied, waardoor de bal via Ojo voor de voeten van Lucas Andersen kwam. De Deen speelde zichzelf handig vrij en plaatste de bal in de hoek. Vijf minuten later trok Heerenveen de stand alweer gelijk. Opnieuw leidde Larsson het Friese doelpunt in. Luciano Slagveer kon van dichtbij toeslaan nadat Stefano Marzo een steekbal van Larsson had afgelegd.

Veerman leek niet veel later de derde goal van de bezoekers te maken, maar Lamprou ranselde de inzet op fabelachtige wijze uit zijn doel. Toch stapte de andere keeper - Erwin Mulder - als grote held van het veld. Met zijn vingertoppen tikte hij namelijk een penalty van Stijn Wuytens tegen de paal, nadat Robert Braber de strafschop versierd had.

Dus pakten Willem II en Heerenveen allebei een punt. De Tilburgers blijven ondanks de remise zestiende, terwijl de Friezen een plaats hoger staan.