De Graafschap op alle fronten de sterkste

De meeste punten (78), de meeste overwinningen (24), de minste nederlagen (vier), de meeste doelpunten (78) en de minste kaarten (38). Er kan geen twijfel over bestaan welke club er dit seizoen de beste is in de Jupiler League. Ondanks een stroeve start is De Graafschap de overtuigende kampioen.

De Graafschap op alle fronten de sterkste

Het zag er in het begin van het seizoen nog niet naar uit dat De Superboeren na een afwezigheid van twee seizoenen op overtuigende wijze zouden terugkeren naar de Eredivisie. De eerste twee wedstrijden werden verloren van respectievelijk Go Ahead Eagles (1-0) en FC Volendam (2-1) en na acht speeldagen stond de teller pas op elf punten voor de Doetinchemmers. RBC Roosendaal dat op 22 september met 1-0 kwam winnen op De Vijverberg stond na afloop van het onderlinge duel al zeven punten los.

Na die nederlaag kwam De Graafschap langzaam in vorm. Nadat dat de achterstand op de twaalfde speeldag nog negen punten had bedragen, groeide de formatie van trainer Jan de Jonge uit tot de belangrijkste concurrent van RBC. Voor de Roosendalers duurde het seizoen duidelijk te lang. Uit de laatste acht duels pakte RBC nog maar zeven punten en die kans greep De Graafschap aan om erop en erover te komen. Het succes van De Graafschap kent twee pijlers. Coach De Jonge kon bijna het gehele seizoen hetzelfde elftal opstellen. Liefst tien spelers hadden een aandeel in meer dan dertig van de 34 tot dusverre gespeelde competitieduels. Doelman Jim van Fessem, verdediger Ard van Peppen, middenvelder Joep van den Ouweland en aanvallers Jhon van Beukering en Jeffrey de Visscher waren zelfs in alle wedstrijden van de partij.

De Jonge had daarnaast de beschikking over het koningskoppel Van Beukering-Powel. Berry Powel is met 27 goals topscorer van de Jupiler League. De 26-jarige spits heeft het clubrecord van De Graafschap van Peter Hofstede binnen bereik. De lange aanvaller doelpuntte 31 keer tijdens het seizoen 1990/91. Topscorer aller tijden zal Powel overigens niet worden. Die eer is nog altijd weggelegd voor Joop Schuman die tijdens het seizoen 1961/62 liefst 47 keer scoorde namens Heracles Almelo.

Met de titel voldoet De Graafschap overigens aan de verwachtingen van de bezoekers van VI.nl. Op de vraag wie de favoriet was voor de titel in de Jupiler League, bracht 31 procent van de deelnemers voor de aanvang van het seizoen zijn stem uit op De Graafschap. RBC volgde met een percentage van 25 procent.

Opvallend genoeg wilde Jan de Jonge zich toen niet aan een prognose wagen. 'Ik kijk liever naar de ontwikkeling van mijn selectie. We hopen zo lang mogelijk mee te doen en in ieder geval bij de eerste vijf te eindigen.' Achteraf gezien valse bescheidenheid van de trainer?

Bekijk hier al onze video's