De geschiedenis herhaalt zich voor Hiddink en Oranje

Reacties

Het is bizar maar waar: Guus Hiddink kent anno 2014 met drie nederlagen in zijn eerste vier duels exact dezelfde start in de functie van bondscoach van het Nederlands elftal als in 1995. Toch is er nog hoop voor het teleurstellend presterende Oranje.

De geschiedenis herhaalt zich voor Hiddink en Oranje

De voortekenen van een herhaling van zetten dienden zich een maand geleden met de nederlagen tegen Italië (0-2) en Tsjechië (1-2) al aan. Hiddink verloor bij de start van zijn eerste termijn als keuzeheer van Oranje, waar hij begin 1995 aantrad als opvolger van de naar PSV vertrokken Dick Advocaat, ook zijn eerste twee wedstrijden. Zowel Frankrijk als Portugal won in vriendschappelijk verband met 1-0.

Hoewel het oefenduels betroffen, bleek het wel een voorbode van wat komen ging. Net als nu (3-1 tegen Kazachstan) werd de slechte start in maart '95 weggespoeld met een overwinning (4-0 tegen Malta), een maand later volgde echter een nieuw klap in Praag. Tsjechië (!) boekte een verpletterende 3-1 zege. Het doemscenario werd compleet toen Wit-Rusland op 7 juni ook nog het debuut van Edwin van der Sar verpestte (1-0).

Guus Hiddink verloor in 1995 vier van zijn eerste vijf duels als bondscoach van het Nederlands elftal, maar leidde Oranje desondanks naar het EK 1996 in Engeland.
Guus Hiddink verloor in 1995 vier van zijn eerste vijf duels als bondscoach van het Nederlands elftal, maar leidde Oranje desondanks naar het EK 1996 in Engeland.

Of de vergelijking met negentien jaar geleden na het debacle in Reykjavik (0-2) ophoudt moet volgende maand in het oefenduel met Mexico blijken. Een nieuwe nederlaag bij het weerzien met de opponent van Oranje tijdens de achtste finale van het WK zou betekenen dat Hiddink opnieuw vier van zijn eerste vijf duels verliest. Veel belangrijker is echter wat Nederland doet in het thuisduel met Letland.

Want als Oranje doet wat het moet doen – winnen – dan is kwalificatie voor het EK 2016 in Frankrijk nog niet uit zicht. Tsjechië en IJsland, na drie duels gedeeld koploper met negen punten, treffen elkaar op 16 november immers eveneens. Het gat met de plaatsen die recht geven op directe kwalificatie kan volgende maand daarom alweer slinken. En dus dringt zich opnieuw een vergelijking met Hiddinks eerdere termijn op.

Destijds kroop Oranje immers door het oog van de naald door na de dramatische start alle resterende kwalificatieduels met Wit-Rusland (1-0), Malta (4-0) en Noorwegen (3-0) te winnen. Mede doordat Tsjechië een onverwachte 1-0 nederlaag bij Luxemburg leed, opende die zegereeks de poorten naar een barragewedstrijd tegen Ierland (2-0). Kwalificatie voor het EK 1996 in Engeland was daarmee alsnog een feit. Het is voor Hiddink en Oranje te hopen dat de historie zich ook in dat opzicht herhaalt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.