De erfenis van Cruijff: eerbetoon, interviews en achtergrond

Reacties

Johan Cruijff is massaal herdacht in de voetbalwereld. Met odes, reacties en beelden uit binnen- en buitenland zijn de herinneringen aan de legendarische nummer 14 levend gehouden, met misschien wel als hoogtepunt de door Barcelona georganiseerde bijeenkomst van zaterdagochtend.

De erfenis van Cruijff: eerbetoon, interviews en achtergrond

Met gepaste trots maakte Barcelona-president Josep Maria Bartomeu zaterdag bekend dat er op het trainingscomplex van de Catalanen een Estadi Johan Cruijff komt. Daar moeten de grootste talenten uit de jeugdopleiding de laatste stap richting het eerste elftal zetten. Het is slechts een deel van het eerbetoon, dat verder bestaat uit onder meer het plaatsen van een standbeeld en het inrichten van een speciale ruimte in het clubmuseum. Bovendien is er de intentie om een straat bij Camp Nou en een prominente locatie in de stad naar Cruijff te vernoemen.

Jordi Cruijff sprak namens de familie zijn dank uit voor het eerbetoon. Bovendien overhandigde hij een wedstrijdshirt en de door zijn vader in dienst van Barcelona gewonnen Gouden Bal. Die tastbare herinneringen aan de periode van Cruijff als speler krijgen een plek in het clubmuseum van de Catalanen.

VI sprak een jaar na het overlijden van Cruijff met Wim Jonk, die met Cruyff Football werkt aan het verspreiden van de filosofie van de grootste Nederlandse voetballer ooit. Jonk vertelde openhartig over de persoonlijke band die hij had met Cruijff, zijn idool, mentor en persoonlijke vriend.

Kort na het overlijden van Cruijff bracht toenmalig Southampton-manager Ronald Koeman aan de haven van de Engelse stad in gesprek met VI-verslaggever Martijn Krabbendam een laatste saluut aan de vriend en trainer die hem mede vormde. Koeman kende Cruijff als voetballer, leermeester en ook buurman. Een openhartig interview over het werk, het karakter en de nalatenschap van Cruijff. 'Ik ga hem vreselijk missen en het Nederlandse voetbal ook. Dat heeft zijn icoon verloren, een kritisch volger, de allerbeste die we ooit hebben gehad', aldus Koeman.

Op VI PRO uitgebreide interviews, achtergrondverhalen en reportages, met één centraal thema: de filosofie van Johan Cruijff.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.