De Derby Sevillano, waar het hart altijd van het hoofd wint

Reacties

In de vijfde speelronde van de Primera División gaat het in Sevilla om maar één wedstrijd: El Gran Derbi. VI-redacteur Bas van den Hoven blikt vooruit op de stadsderby tussen Sevilla en Real Betis (dinsdagavond, 22.00 uur).

De Derby Sevillano, waar het hart altijd van het hoofd wint

Als de buren uit het zuiden van de stad op bezoek komen, is Estadio Ramón Sánchez Pizjuán als een vulkaan die op uitbarsten staat. Een cameraploeg wist de spanning treffend in een beeld te vangen voorafgaand aan de derby in 2013. In de smalle spelerstunnel gaan de koppen tegen elkaar, staan de Sevilla-spelers stijf van de adrenaline elkaar op te peppen, klaar om het slagveld te betreden. Door de muren klinkt het gezang van de ruim veertigduizend Rojiblancos op de tribunes. Ivan Rakitic gaat voorop, gevolgd door onder anderen Carlos Bacca. José Antonio Reyes sluit de rij, op weg naar een volgend gevecht met de aartsrivaal.

Het kind van Sevilla is er dinsdagavond niet meer bij. Met pijn in het hart nam Reyes de voorbije zomer afscheid. Voor het monument was geen plaats meer in het handelshuis. Sevilla trok liefst 45 spelers aan in de afgelopen vier jaar. Vreemdelingenlegioen of niet, niemand kan zijn ogen sluiten voor het succes. Onder aanvoering van Unai Emery klom Sevilla naar de Europese top, met als resultaat drie Europa League-zeges.

De erfenis van de bevlogen Spanjaard ligt in de handen van Jorge Sampaoli. Nu de rook is opgetrokken na de entree van de geroemde Argentijn liggen de eerste resultaten open en bloot op tafel. Met acht punten uit vier wedstrijden is Sevilla aan de Primera División begonnen zoals verwacht mocht worden. De vaste plek in de subtop is al ingenomen. Hoogtepunt was de 6-4 zege op Espanyol, pijnlijk was het 1-1 gelijkspel afgelopen zaterdag op bezoek bij Eibar, dat al voor rust met tien man verder moest en de wedstrijd zelfs eindigde met een negental.

In het duel met Eibar stuurde Sampaoli elf buitenlanders het veld op, een primeur in La Liga. Jongens voor wie de Derby Sevillano nog onbekend terrein is, al behoeft de meest beladen derby van Spanje geen introductie. De ploegen zijn toe aan de 125ste aflevering van de burenruzie, die steevast wordt uitgevochten met het mes tussen de tanden. Dat het uit de hand loopt is meer regel dan uitzondering. Is er geen kaartenregen op het veld, dan gaat het daarbuiten wel mis. Zoals op 28 februari 2007, toen Juande Ramos als Sevilla-coach per brancard werd afgevoerd nadat hij bekogeld was met een fles.

Op 2 mei 2012 versloeg Betis de stadgenoot voor het laatst in competitieverband. Bij een 1-1 stand mocht Beñat in de extra tijd aanleggen voor een vrije trap op de rand van het strafschopgebied van Sevilla. De spelverdeler schoof de bal onder de opspringende muur door: 1-2.
Op 2 mei 2012 versloeg Betis de stadgenoot voor het laatst in competitieverband. Bij een 1-1 stand mocht Beñat in de extra tijd aanleggen voor een vrije trap op de rand van het strafschopgebied van Sevilla. De spelverdeler schoof de bal onder de opspringende muur door: 1-2.

Op sportief vlak zijn de clubs uit elkaar gegroeid. Betis is als de buurman die steeds maar weer een mooiere auto de gezamenlijke inrit op ziet rijden. Sevilla is door de Europese successen het voetballende visitekaartje van de stad, de mannen in het groen spelen in de schaduw. Na de grote schoonmaak die Gustavo Poyet na zijn aanstelling hield - onder anderen Heiko Westermann en Rafael van der Vaart vertrokken - is de hoop op het dichten van de kloof toegenomen. De start van Betis is niet onaardig met vijf punten uit de drie duels na de 6-2 oorwassing bij Barcelona in de eerste speelronde.

Bovendien heeft Betis met Dani Ceballos het grootste talent van de stad in handen. Als nummer 10 had hij een belangrijke rol bij het Spanje Onder-19 dat vorig jaar Europees kampioen werd. Toen de spelmaker zijn vierde verjaardag net achter de rug had, speelde zijn huidige ploeggenoot Joaquín zijn eerste stadsderby. Waar de Sevilla-aanhang met Reyes een volgend boegbeeld zag vertrekken, hoeven de Betis-supporters maar naar de rechterflank te kijken om er een in actie te zien. Op 35-jarige leeftijd veegt Joaquín nog altijd met veel plezier het krijt van zijn schoenen na een avond aan de zijlijn.

De rechtsbuiten stapt dinsdagavond voor de vijftiende keer de ring in bij de Derby Sevillano. Het project van Sampaoli is dan even niets meer waard, de langetermijnplanning van Poyet evenmin. Als rood en groen samenkomen, wint het hart het van het hoofd.

Programma
Málaga 20-09
20:00
Eibar
Sevilla 20-09
22:00
Real Betis Sevilla
Real Madrid 21-09
20:00
Villarreal
Celta de Vigo 21-09
20:00
Sporting Gijón
Real Sociedad 21-09
22:00
Las Palmas
Granada 21-09
22:00
Athletic de Bilbao
Barcelona 21-09
22:00
Atlético Madrid
Osasuna 22-09
20:00
Espanyol
Deportivo La Coruña 22-09
20:00
Leganés
Valencia 22-09
22:00
Alavés
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.