De cijfers van PSV: specialist in glansrijke slotdagen

Reacties

PSV veroverde zondagmiddag in extremis de 23ste landstitel in de clubhistorie. In samenwerking met Opta brengt VI enkele opmerkelijke cijfers over de kersverse kampioenenploeg.

De cijfers van PSV: specialist in glansrijke slotdagen

● PSV veroverde de 23ste landstitel mede door zijn 500ste uitzege in de Eredivisie (in 1.012 wedstrijden).

● PSV werd deze eeuw vaker landskampioen op de slotdag dan elke andere ploeg (vier keer).

● De Eindhovenaren eindigden voor het eerst sinds het seizoen 2009/10 op slechts twee nederlagen in een Eredivisie-seizoen.

● PSV heeft het clubrecord qua punten voor een tweede seizoenshelft in de Eredivisie geëvenaard (46, eerder in 1999/2000).

● Luuk de Jong (26 goals) is de eerste PSV’er met minimaal 25 competitiegoals in een kampioenseizoen sinds Mateja Kezman (35) in 2002/03.

Luuk de Jong in een luchtduel met Dirk Marcellis van PEC Zwolle.
Luuk de Jong in een luchtduel met Dirk Marcellis van PEC Zwolle.

● In de laatste tien seizoenen was alleen Dries Mertens (35 in 2011/12) in één Eredivisie-seizoen goed voor meer goals en assists voor PSV dan Luuk de Jong dit seizoen (34 - 26 doelpunten, 8 assists).

● PSV heeft, omgerekend naar drie punten voor een zege, negen keer 84 of meer punten gepakt in een seizoen, één keer vaker dan Ajax.

● De Eindhovenaren pakten exact de helft van de punten in uitduels (42 van de 84); met 42 punten kende PSV het beste seizoen qua uitduels sinds 2000/01 (ook 42).

● Jeroen Zoet is de eerste PSV-keeper met dertien clean sheets in één Eredivisie-seizoen (13) sinds Andreas Isaksson in 2009/10 (16).

Jeroen Zoet viert de titel in Zwolle na het laatste fluitsignaal bij De Graafschap-Ajax.
Jeroen Zoet viert de titel in Zwolle na het laatste fluitsignaal bij De Graafschap-Ajax.

● Phillip Cocu (74%) heeft het op één-na-beste winstpercentage in de Eredivisie voor een trainer van PSV (exclusief interim-trainers), na Hans Kraay senior (82%).

● De ploeg van Cocu verspeelde dit seizoen zes punten tegen ploegen uit het linkerrijtje, tegenover twaalf ploegen uit de onderste helft van de ranglijst.

● PSV schoot dit seizoen vaker dan elke andere Eredivisie-ploeg (619), had de meeste schoten op doel (245) en scoorde minstens zeven goals meer dan elke andere club (88).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.