De Bundesliga kan wel een gekke bui van Bürki gebruiken

Reacties

Voor het eerst in zeven jaar kan de Bundesliga weer een spannende ontknoping krijgen. Dan moet Borussia Dortmund zaterdag wel Bayern München verslaan. Oscar van der Horst blikt vooruit op de 25ste speelronde.

De Bundesliga kan wel een gekke bui van Bürki gebruiken

Sinds Grafite en Edin Dzeko er in 2009 met hun doelpunten voor zorgden dat VfL Wolfsburg ten koste van Bayern de Duitse titel greep, was er nooit meer een spannende ontknoping in de Bundesliga. Tweemaal Dortmund (2011 en 2012) en vier keer Der Rekordmeister maakten daarna de dienst uit. En van een ware titelstrijd was sindsdien ook nooit meer sprake, met als 'dieptepunt' de 25 punten voorsprong waarmee Bayern het seizoen in 2013 afsloot.

De vierde titel op rij leek een formaliteit voor Bayern, maar ondanks een treffer van Arjen Robben gingen de Zuid-Duitsers afgelopen woensdag lelijk onderuit tegen FSV Mainz 05 (1-2), inderdaad de oude club van Dortmund-trainer Thomas Tuchel. In vier dagen tijd kan het verschil tussen de twee grootmachten worden teruggebracht van acht naar twee punten, mits Tuchel zaterdag (18.30 uur) op eigen veld van de club uit München wint. En dat lukte hem de laatste tien keer (met Mainz en Dortmund) niet.

Achterstand
Toch is de hoop van Dortmund op een succes niet ongegrond. Op de competitiewedsrijd bij Hertha BSC (0-0) na, werden alle wedstrijden in het huidige kalenderjaar gewonnen. En bij Bayern draait het toch niet lekker meer sinds Josep Guardiola zijn vertrek (naar Manchester City) heeft aangekondigd. Tegen SV Darmstadt 98 (uiteindelijk 3-1) keek de ploeg uit Beieren lang tegen een achterstand aan en Juventus kwam in de Champions League terug van 0-2 tot 2-2.

Bayern onderscheidt zich ook niet meer ten opzichte van Dortmund. Beide clubs scoorden 59 keer, hebben in respectievelijk Robert Lewandowski (23) en Pierre-Emerick Aubameyang (22) topscorers die elkaar weinig ontlopen en ook op het middenveld en in de verdediging lijken de onderlinge marges niet zo heel groot. Toch is er één groot verschil tussen beide elftallen en niet op de onbelangrijkste positie: de keepers.

Robert Lewandowski (rechts), hier in duel met Rafinha van Bayern München, was vijf jaar geleden de laatste die Borussia Dortmund in eigen stadion een zege bezorgde op Der Rekordmeister.
Robert Lewandowski (rechts), hier in duel met Rafinha van Bayern München, was vijf jaar geleden de laatste die Borussia Dortmund in eigen stadion een zege bezorgde op Der Rekordmeister.

Waar Manuel Neuer als wereldkampioen en onomstreden Duits international bijna als meevoetballende libero fungeert bij Bayern, is Roman Bürki dit seizoen de hevig bekritiseerde sluitpost van Dortmund. De Zwitser kreeg van Tuchel de voorkeur boven het boegbeeld Roman Weidenfeller, waardoor de van SC Freiburg overgekomen nieuweling (25) zich misschien nog wel extra moest bewijzen. En tegen die druk leek de relatief onervaren Bürki (slechts vier interlands voor Zwitserland) niet bestand.

Ook Tuchel twijfelde, maar besloot de tien jaar jongere keeper ook in de tweede seizoenshelft te laten staan. Weidenfeller schikte zich als een voorbeeldprof in zijn rol op het tweede plan en verlengde zelfs zijn aflopende contract. En Bürki kreeg in de eerste negen officiële duels van dit kalenderjaar nog maar drie goals tegen. Met Weidenfeller als mentor lijkt de Zwitser zijn wisselvallige periode in het Ruhrgebied definitief achter zich te hebben gelaten.

Timing
De keeperssoap leek daarmee ten einde. Maar alsof de duivel ermee speelt, werd Bürki deze week ineens geveld door een griepje. Weidenfeller nam de honneurs waar tegen Darmstadt (0-2) en liet zien dat Tuchel nog altijd kan terugvallen op zijn ervaren kracht. Maar de hoop is toch gevestigd op een snel herstel van Bürki, die de race tegen de klok lijkt te winnen om zaterdag aan de aftrap te verschijnen. De slechte timing, die hem bij veel tegengoals verweten werd, speelt hem nu in ander opzicht parten.

Dortmund kan die onzekerheid niet gebruiken in aanloop naar het duel met Bayern, want alles moet kloppen om voor de eerste keer sinds vijf jaar weer eens van die club te winnen in het eigen Westfalenstadion, dat nu als Signal Iduna Park door het leven gaat. De matchwinner van toen speelt nu bij de tegenstander, niet geheel verrassend was dat Robert Lewandowski. Mede door zijn dubbelslag in de heenwedstrijd (5-1) slikte Bürki dit seizoen gemiddeld twee keer zoveel goals als zijn collega Neuer.

Maar toch, tegen het bijna machinale, aanvallende geweld van Bayern kan juist een clown als Bürki de onvoorziene factor zijn die de Bundesliga nieuw leven inblaast. En daarmee in Dortmund definitief een nieuw keeperstijdperk inluidt.

Programma
VfL Wolfsburg 05-03
15:30
Borussia
Mönchengladbach
VfB Stuttgart 05-03
15:30
1899 Hoffenheim
FC Augsburg 05-03
15:30
Bayer Leverkusen
Werder Bremen 05-03
15:30
Hannover 96
Eintracht Frankfurt 05-03
15:30
FC Ingolstadt 04
1. FC Köln 05-03
15:30
Schalke 04
Borussia Dortmund 05-03
18:30
Bayern München
FSV Mainz 05 06-03
15:30
Darmstadt 98
Hamburger SV 06-03
17:30
Hertha BSC
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.