Manchester City heeft zich zondag een duidelijke maat te groot getoond voor buurman Manchester United. Kevin De Bruyne en Riyad Mahrez waren allebei tweemaal trefzeker voor de koploper van de Premier League.

Manchester City
4 - 1
Manchester United

Vorig seizoen won United in de competitie nog in het Etihad Stadium (0-2) en City was vastberaden om dit niet nog eens te laten gebeuren. De thuisploeg kwam al in de vijfde minuut op voorsprong, toen De Bruyne op aangeven van Bernardo Silva raak schoot. Een klein kwartier hierna bracht Jadon Sancho, die werd opgeleid bij City, namens United het evenwicht terug in de score (zie de beelden van de doelpunten onderaan het artikel).

City drukte na deze tegenvaller het gaspedaal weer in en zette zijn tegenstander onder druk. Phil Foden raakte de bovenkant van de lat, voordat hij even later na een geweldige actie op David de Gea stuitte. Via via kwam de bal hierna uiteindelijk terecht bij De Bruyne, die zijn tweede van de wedstrijd maakte. Hij kwam daarmee in een illuster rijtje namen terecht:

Spelers met twee goals in de eerste helft van een Manchester Derby:

Jaar Speler Namens
Nial Quinn 1993 Manchester City
Eric Cantona 1994 Manchester United
Wayne Rooney 2012 Manchester United
Kevin De Bruyne 2022 Manchester City

United slaagde er niet nog eens in om terug te komen in de wedstrijd die nog tijdelijk werd stilgelegd vanwege een vermeend medisch ongeval op een van de tribunes. City had zijn tegenstander in de tang en kwam ruim twintig minuten voor tijd op 3-1. Dit doelpunt was van grote schoonheid: uit een hoekschop van De Bruyne schoot Mahrez met een heerlijke volley raak.

United, dat zonder de geblesseerde Cristiano Ronaldo vooral figurant was in de derby van zondag, kreeg in blessuretijd ook nog de 1-4 om de oren. De goal van Mahrez werd in eerste instantie afgekeurd vanwege buitenspel, maar de VAR-beelden bewezen dat daar geen sprake van was.

City boekte zo op overtuigende wijze zijn 22ste competitiezege van het seizoen en staat nu weer zes punten voor op achtervolger Liverpool, dat nog wel een duel tegoed heeft en in april nog op bezoek gaat bij de lijstaanvoerder. United is zijn plek in de topvier verloren aan Arsenal.