De Boer vond Ajax beter, Moisander wel tevreden met punt

Ajax knokte zich zaterdagavond terug van een 1-0 achterstand in de topper tegen FC Twente, maar Frank de Boer vond dat er meer had ingezeten. Volgens de coach van de Amsterdammers was een zege het enige verdiende resultaat geweest. Aanvoerder Niklas Moisander kon wel leven met een punt.

'Als we de hele wedstrijd bekijken, waren wij de bovenliggende partij', reageerde De Boer na afloop bij FOX Sports. 'De eerste helft was misschien gelijkwaardig, maar dat kwam meer door ons. Omdat wij veel foute passes gaven, konden zij in de omschakeling een beetje gevaarlijk worden. Twente startte goed, wij kwamen net een stapje te laat. Maar daarna herstelden we ons vrij aardig.'

Dat Ajax in de eerste helft al vroeg op achterstand kwam en nauwelijks kansen creëerde, was volgens De Boer niet zozeer de verdienste van de thuisploeg. 'Zij probeerden gegroepeerd druk te zetten, dan moet je zuiver in de passing zijn. Nu ging het bij passes over drie meter soms al mis. Ik heb de spelers in de rust verteld dat je op een glad veld de bal echt strak in de voeten moet spelen. Je ziet in de tweede helft dat je kansen krijgt als je dat wel goed doet. Toen hadden we Twente bij de strot. Het is jammer dat we het niet konden doorzetten.'

Niklas Moisander liet een heel ander geluid horen. 'We hadden problemen doordat Twente druk zette, maar we wisten ook dat het een heel zware manier van spelen is. Vaak kan een tegenstander dat niet volhouden, daardoor wisten we dat er meer ruimte zou komen in de tweede helft. We kregen nog een paar halve kansen om te winnen, maar we moeten tevreden zijn met een gelijkspel. Want de eerste helft was slecht.'

Kolbeinn Sigthórsson tovert een lach op zijn gezicht na de gelijkmaker in Enschede.

In de strijd om de spitspositie boekte Kolbeinn Sigthórsson weer een persoonlijke overwinning op zijn concurrent Arek Milik door de 1-1 te maken. Meteen daarna haalde De Boer de IJslandse spits echter naar de kant. 'Ik vond dat hij en Ricardo Kishna er doorheen zaten, maar dat is in het geval van Kolbeinn ook normaal na twee zware wedstrijden met IJsland.'

'Maar dat was een belangrijke goal voor hem en Ajax', stelde De Boer over de treffer van Sigthórsson, die de bal na een steekpass van Ricardo Kishna al vallend langs Nick Marsman kreeg.  Het riep bij De Boer herinneringen op. 'Ik moest effe terugdenken aan 1998, toen Ronaldo met Edgar Davids net achter hem net naast schoot', aldus de oud-international, die doelde op de na penalty's verloren halve finale tegen Brazilië op het WK.