D-Day in Premier League: vuurwerk in Londen en Liverpool

Reacties

De 24ste speelronde in de Premier League begint zaterdag om 13.45 uur. VI-redacteur Süleyman Öztürk blikt vooruit op de belangrijkste wedstrijden.

D-Day in Premier League: vuurwerk in Londen en Liverpool

Het Engelse voetbal kent een wilde variëteit aan derby’s. De stads-, regio- en streekconfrontaties verschillen in intensiteit en betekenis. Voor de lokale supporters vormen ze het hoogtepunt van het seizoen. Niets leukers om bij de koffieautomaat quasi-nonchalant naar de uitslag te vragen.

Voor de liefhebbers van derbyvuurwerk begint de 25ste speelronde meteen goed. De Noord-Londense strijd tussen Tottenham Hotspur en Arsenal staat garant voor spektakel en opwinding. Het is een van de vele rivaliteiten in de prachtige voetbalstad Londen. Spurs-fans moesten jarenlang toezien hoe Arsenal wegliep met de prijzen en de lyrische commentaren. Een kentering is de laatste jaren zichtbaar. Tottenham kijkt omhoog, schurkt tegen de topvier aan, terwijl Arsenal al een paar jaar angstig omlaag moet kijken. Het vaste abonnement op Champions League-voetbal weet de  club telkens op het laatste moment te verlengen. Dit seizoen ligt eenzelfde scenario in het verschiet. Na een wisselvallige periode maakt Arsenal een stabielere indruk, met als hoogtepunt de 2-0 zege bij Manchester City drie weken geleden.

Tottenham Hotspur kende ook een onwennige start onder manager Mauricio Pochettino. De filosofie - het toverwoord van de moderne trainer- van de Argentijn daalde na ongeveer een half jaar pas echt neer bij zijn spelers. Precies op de tijd voor de cruciale weken die komen. Tottenham speelt de komende zes wedstrijden tegen Arsenal, Liverpool, tweemaal tegen Fiorentina in het Europa League-toernooi, tegen West Ham United en sluit de reeks op 1 maart af met de League Cup-finale tegen Chelsea. Op White Hart Lane wordt daarbij vooral gekeken naar Christian Eriksen. De Deen heeft opnieuw stappen gezet in zijn ontwikkeling en kan dezelfde weg afleggen als eerder Gareth Bale en Luka Modric hebben gedaan.

Derbyzaterdag
De derbyzaterdag in de Premier League wordt afgesloten met de Merseyside-derby. Dit keer is het de beurt aan de Liverpool-supporters om de wandelroute af te leggen van hun pubs naar Goodison Park. Een tochtje van nauwelijks een kilometer. Sportief is de kloof dit seizoen iets groter, al kun je van beide clubs zeggen dat ze een teleurstellend seizoen beleven. Liverpool probeert het gat naar de topvier te dichten, terwijl aanvankelijk de hoop bestond op een nieuwe titelrace. Everton beleefde een veelbelovend eerste seizoen onder manager Roberto Martinez, maar kwakkelt deze voetbaljaargang tot nu toe aan de verkeerde kant van de ranglijst. Slechts zeven punten staan The Toffees boven de gedoemde degradatiestreep.

Het mooie aan derby’s is dat alle logica aan de kant kan worden geschoven. Net als in het FA Cup-toernooi kunnen mysterieuze krachten loskomen die het voetbal zo aantrekkelijk maken.

Zoals wijlen Sir Bobby Robson altijd zei: enjoy the games.

Programma
Tottenham Hotspur 07-02
13:45
Arsenal
Aston Villa 07-02
16:00
Chelsea
Leicester City 07-02
16:00
Crystal Palace
Manchester City 07-02
16:00
Hull City
Queens Park Rangers 07-02
16:00
Southampton
Swansea City 07-02
16:00
Sunderland
Everton 07-02
18:30
Liverpool
Burnley 08-02
13:00
West Bromwich Albion
Newcastle United 08-02
15:05
Stoke City
West Ham United 08-02
17:15
Manchester United
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.