Dapper SC Heerenveen verslaat PSV in rood gekleurd duel

SC Heerenveen heeft thuis met 1-0 gewonnen van PSV. Een doelpunt van Daley Sinkgraven maakte het verschil in Friesland. Beide teams eindigden de wedstrijd met tien man.

De laatste twee keer dat PSV op bezoek kwam in het Abe Lensta Stadion stapte Heerenveen als winnaar van het veld en de Friezen leken vastberaden dat kunststukje te herhalen. De thuisploeg zette PSV vanaf de eerste minuut het mes op de keel. De verdediging van de Eindhovenaren kreeg geen tijd om op te bouwen, wat resulteerde in een veldoverwicht van Heerenveen.

Doelman Jeroen Zoet bracht knap redding op inzetten van Daley Sinkgraven (foto boven) en Mark Uth, terwijl de kansrijkste situatie uiteindelijk niet eens een schot opleverde. Stefano Marzo kwam volledig vrij te staan in het strafschopgebied, maar zijn voorzet werd onderschept door Jeffrey Bruma.

Het gevaar van een messcherpe tegenaanval van de bezoekers lag echter continu op de loer. De counter bleek eerder al de sleutel naar succes voor PSV tegen Ajax (1-3 winst) en Vitesse (2-0 zege) en ook dit keer leek de omschakeling voor de ommekeer te zorgen. Florian Jozefzoon brak in de 33ste minuut door, werd vastgepakt door Marzo en de verdediger van Heerenveen kreeg een rode kaart. Eerder kwam Jozefzoon ook al vrij, toen werd zijn schot gekeerd door Kristoffer Nordfeldt.

Woede bij SC Heerenveen na de rode kaart voor Stefano Marzo.

Brenet
Na de uitsluiting van Marzo was PSV opeens de bovenliggende ploeg en loerde het tiental van Heerenveen op een uitbraak. Het positiespel van de Eindhovenaren was echter niet toereikend om het balbezit om te zetten in kansen en Heerenveen bleef kinderlijk eenvoudig overeind. Tot overmaat van ramp moest ook PSV door met tien man, toen Joshua Brenet in de 68ste minuut rood ontving voor een wilde tackle.

Het bleek de opmaat te zijn naar de winnende treffer van Heerenveen, dat slechts tien minuten nodig had om te profiteren van de rode kaart van Brenet. Uitblinker Sinkgraven kwam vrij na een zorgvuldig opgezette aanval en de negentienjarige middenvelder schoot de bal in de bovenhoek. Deze tik kwam PSV niet meer te boven en dus ging het voor het derde jaar op rij onderuit in Friesland.

Ondanks de nederlaag blijven de Eindhovenaren koploper in de Eredivisie, al staan Ajax en PEC Zwolle qua puntenaantal op gelijke hoogte. SC Heerenveen heeft een punt minder en klimt naar de vierde plaats.